18.4.13

Μήνυμα Σαμαρά στην Ευρώπη για την ελληνική ΑΟΖ

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει», είπε, «να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, ενώ για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.
Η Μεσόγειος, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.
«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.
«Η Ε.Ε.», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».
ΣΥΡΙΖΑ: Ανούσια μικροπολιτική για εσωτερική κατανάλωση
Για «ανούσια μικροπολιτική» προς «εσωτερική κατανάλωση» έκανε λόγο ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ήσυχος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Όπως επισήμανε ο κ. Ήσυχος, η Συνθήκη  για το δίκαιο της θάλασσας «αποτελεί την μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για την χώρα μας με όλες τις όμορες χώρες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαθέτοντας μία συνεκτική, συνολική, εναλλακτική πρόταση για μία πολυδιάστατη ενεργειακή, φιλειρηνική πολιτική, εκτιμά ότι η εποχή των ‘ευχών’ τελείωσε με τις ‘χαμένες ευκαιρίες’ που ο κ. Σαμαράς προτείνει», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/story/641834

No comments: