16.4.13

"ο θεσμός που πρέπει να εξυγιανθεί πρωτίστως και πάνω από όλα είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου"

Σε «αναχρονιστικές και επικίνδυνες πρακτικές» στην Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται σε επιστολή το εναπομείναν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της, Νίκος Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνου, που είχε διαφωνήσει με τον τέως διοικητή για ζητήματα διακυβέρνησης, κάνει λόγο για «σχεδόν απεριόριστες εξουσίες» του εκάστοτε διοικητή.

Σε αντίθεση με τέσσερα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας – τους Μάριου Κλείτου, Λούη Χριστοφίδη, Χάρη Αχνιώτη και Ανδρέα Μάτση – που παραιτήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κωνσταντίνου διαμηνύει ότι θα συνεχίσει το επίπονο έργο για εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

Οκ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι από τις πρώτες ημέρες του διορισμού του στην Κεντρική, το Δεκέμβριο του 2008, είχε αντιληφθεί τις «αναχρονιστικές και επικίνδυνες πρακτικές της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας». Προσθέτει ότι «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο εκάστοτε διοικητής έχει σχεδόν απεριόριστες εξουσίες με εμφανή τον κίνδυνο ένα άτομο να μπορεί με λανθασμένη κρίση και πιθανές λανθασμένες αποφάσεις να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας».

Συμπληρώνει ότι στόχος του ήταν ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της ΚΤΚ, ενώ αναφέρει στη συνέχεια ότι «κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του θεσμού θεωρείτο ως ‘αμφισβήτηση’ των εξουσιών του διοικητή και της ‘επιτυχημένης πρακτικής δεκαετιών’ που ακολουθείτο στην Κεντρική Τράπεζα».

Παραθέτει εξάλλου απόσπασμα επιστολής, που είχε στείλει στις 29 Νοεμβρίου 2012, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη - την οποία προσθέτει ότι κατέχουν όλα τα μέλη της Επιτροπής - όπου γράφει ότι «ο θεσμός που πρέπει να εξυγιανθεί πρωτίστως και πάνω από όλα είναι η Κεντρική Τράπεζα που εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει και έχει φορτώσει τη χώρα μας με δισεκατομμύρια υποχρεώσεις, αρκετές για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πολύ σοβαρή και υπεύθυνη έρευνα σε οικονομικά εγκλήματα που γίνεται με εντολή του ΔΣ της ΚΤΚ από διεθνή εξειδικευμένο οίκο.

«Δεν έχω πρόθεση να παραιτηθώ και να αυτοακυρώσω σκληρές, επίπονες, ψυχοφθόρες και τεκμηριωμένες προσπάθειες για πλήρη εκσυγχρονισμό του θεσμού της ΚΤΚ», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κωνσταντίνου 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/771156/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: