17.4.13

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την ευρωζώνη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την παρατεινόμενη «αναιμική» ζήτηση στην ευρωζώνη και για την «κόπωση από τη λιτότητα» σε ορισμένες από τις χώρες της, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η μακρά περίοδος αναιμικής ζήτησης στην Ευρώπη προκαλεί μία εντεινόμενη ανησυχία», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος αυτός.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ πρόκειται να πιέσουν στην κατεύθυνση μίας νέας εξισορρόπησης στην ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες με πλεονασματικές οικονομίες να αναθερμάνουν την εσωτερική τους ζήτηση προκειμένου να «διευκολυνθεί» η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της «περιφέρειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νέα αυτή εξισορρόπηση θα πρέπει «να επιτρέψει να αποφευχθεί μία κόπωση από τη λιτότητα», επεσήμανε ο ίδιος, απηχώντας τις αντίστοιχες ανησυχίες που εξέπεμψε το ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν εξίσου την ευαρέσκειά τους για την «ρύθμιση» του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες «προκειμένου να ληφθεί με καλλίτερο τρόπο υπ’ όψη η ισχνή ανάπτυξη» και για να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η ζήτηση, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύνοδος της G20 θα αποτελέσει ευκαιρία για τις κύριες οικονομικές δυνάμεις να επαναδιατυπώσουν τη δέσμευσή τους να μην υποτιμήσουν το νόμισμά τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Καθώς η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί υπέρ μίας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, που θα οδηγήσει σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας του γεν, οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν στενά τα μέτρα που θα λαμβάνει το Τόκιο προκειμένου να εξασφαλισθεί πως αυτά στόχο έχουν την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/771675/Article.aspx

No comments: