21.4.13

Δυσαρεστημένοι οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου με τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας / Τ. Νίκολιτς: Ηταν η μόνη δυνατή λύση

Δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, εμφανίζονται αξιωματούχοι των Σέρβων του βορείου Κοσόβου. Υπεύθυνοι της σερβικής κοινότητας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τους θεσμούς της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο και πως θα συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα προκειμένου να αποφασίσουν τη συγκρότηση μίας συνέλευσης του βορείου Κόσοβου.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζβέτσαν αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς δήλωσε, , ότι (οι Σέρβοι της περιοχής) δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο της συμφωνίας, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν το έγγραφο που εμφάνισαν οι Αλβανοί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συμφωνία είναι μη αποδεκτή καθώς θέτει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη υπό τους νόμους της Πρίστινας και χωρίς καμμία σύνδεση με τους σερβικούς θεσμούς, γεγονός που σημαίνει σαφή αποχώρηση της Σερβίας από την περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Πάντιτς.

«Θα συμβουλευτούμε τους ανθρώπους (της περιοχής) για τα μελλοντικά βήματα κι εάν είναι αυτή η διάθεσή τους - και είμαι σίγουρος πως είναι - θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε, όπως και τις προηγούμενες φορές, την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάντιτς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις (σερβικές) τοπικές αρχές, να μην ενδώσουν στο συναίσθημα και να παραμείνουν γενναίοι, «όπως είναι τα τελευταία 14 χρόνια». Ο ίδιος κάλεσε δε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς να επισκεφθεί το Κόσοβο και να εξηγήσει στους εκεί Σέρβους τη συμφωνία.

«Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή της συμφωνίας» τόνισε ο κ. Πάντιτς και προανήγγειλε τη διοργάνωση μεγάλου σερβικού συλλαλητηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η συγκρότηση μιας συνέλευσης του βορείου Κοσόβου. Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες όλοι οι πρόεδροι των δήμων του βορείου Κοσόβου και τα δημοτικά τους συμβούλια, καθώς και ο επικεφαλής της περιφέρειας της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μέλος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Μπόγιαν Γιακοβλίεβιτς και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μίλαν Ιβάνοβιτς.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/772500/Article.aspx

 Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βελιγράδι και Πρίστινα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αναφέρθηκε, χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου κατάφερε να αγωνιστεί και να κερδίσει την προστασία και την προοπτική μιας ειρηνικής ζωής για τους Σέρβους του Κοσόβου και να καταλήξει σε μία συμφωνία που αποκλείει την πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Σερβία κατόρθωσε να διασφαλίσει ότι οι σερβικές κοινότητες θα λάβουν διεθνή προστασία, το δικαίωμα να διαχειρίζονται τις ζωές τους, την ασφάλεια, το μέλλον, τους πόρους τους, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας τους και να έχουν στενές σχέσεις με το Βελιγράδι χωρίς περιορισμούς και χωρίς να ανήκουν στο Κόσοβο, υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σέρβος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος συμμετείχε στον συντονισμό των θέσεων του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα και πως οι Σέρβοι διαπραγματευτές ενεργούσαν πάντα κατόπιν διαβουλεύσεων με αυτόν.

«Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου Σέρβου στρατιώτη από το Κόσοβο, αυτή ήταν η μόνη δυνατή λύση για τη διασφάλιση μιας ειρηνικής ζωής για τον λαό μας και του να μην καταστεί ποτέ το Κόσοβο κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Επανέλαβε δε την πάγια σερβική θέση ότι, «η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο».

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/772466/Article.aspx

_______________________________________

πρόκειται για κάτι μεγάλοNo comments: