17.4.13

Ιταλία: Δεν έχουν πόρους για τους ανέργους

Τους αμέσως επόμενους μήνες θα πρέπει να εξευρεθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δεν προτίθεται να παρέμβει, εκταμιεύοντας έκτακτους πόρους για το σκοπό αυτό.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο με τα ιταλικά συνδικάτα και εκπροσώπους των ιταλικών επιχειρήσεων.

Η Φορνέρο επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην σύσταση μιας «μονάδας διαχείρισης της εργασιακής κρίσεως» με την συμμετοχή του υπηρεσιακού Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, του υπουργού οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, των συνδικάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργοδοτών.

«Δεν μπορούμε όμως να εγκρίνουμε έκτακτη χρηματοδότηση, διότι είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης», είπε χαρακτηριστικά η υπηρεσιακή υπουργός εργασίας.

Τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, οργάνωσαν διαδήλωση μπροστά από την βουλή της Ρώμης, ζητώντας την άμεση διάθεση των αναγκαίων πόρων «για να μην μείνουν χωρίς εισόδημα από τον Μάιο 500.000 πολίτες που βασίζονται στα κρατικά βοηθήματα προς τους ανέργους».

Η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, υπογράμμισε ότι για παράδειγμα «πρέπει να μειωθούν οι τόσες άχρηστες στρατιωτικές δαπάνες», προκειμένου «να υποστηριχθεί η απασχόληση».

Αν δεν συμβεί αυτό το τελευταίο -προειδοποίησε η Άμουσο- «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα προχωρήσουν πολύ σύντομα σε μαζικές κινητοποιήσεις».

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/771571/Article.aspx

No comments: