17.4.13

Δύο προσφορές κατατέθηκαν για τον ΟΠΑΠ

Δύο προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Oι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρέλαβαν πριν από λίγη ώρα τους φακέλους της Emma Delta Ltd και του fund Third Point καθώς και τις οικονομικές τους προσφορές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του διαγωνισμού οι φάκελοι θα σφραγιστούν και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προσφορών. Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη.

Το fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Στο σχήμα, αναφέρουν πληροφορίες, θα συμμετάσχει και η ιταλική Lottomatica που αποτελεί ένα από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους στην διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών και έχει επιλεγεί από τον ΟΠΑΠ ως συνεργάτης για την επέκταση του Οργανισμού στο διαδίκτυο. Η οικογένεια DeAgostini, βασικοί μέτοχοι της Lottomatica, κατέχουν επίσης ποσοστό της ασφαλιστικής εταιρείας Generali, η οποία έχει συμπράξει με το PPF για την από κοινού δραστηριότητα σε 14 χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
 
Το Third Point αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, με υπό διαχείριση πάγια ύψους 10,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2012. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό έπειτα από την απόφασή του να τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια που μαίνονταν η “Ελληνική Κρίση”, κίνηση που απέφερε στο fund κέρδη της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων.

Η Third Point συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με σημαντικά ποσοστά σε εταιρείες όπως η Yahoo, η Apple Inc και η Murphy Oil Corp. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία hedge fund (Third Point Hellenic Recovery Fund) που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη το επενδυτικό σχήμα να έχει εντοπίσει πιθανούς επενδυτικούς στόχους και επίκειται η ανακοίνωση των πρώτων deals στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας είναι ο 51χρονος Daniel Loeb, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 1,5 δισ.ευρώ σύμφωνα με τo Forbes.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε σήμερα με απώλειες 5,44%, στα 6,61 ευρώ. 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1776313

No comments: