4.4.13

Γαλλία: «Μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών» συνεργάτης του Ολάντ

Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού για φορολογική απάτη, η εφημερίδα Le Monde γράφει σήμερα πως ένας στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας του, είναι μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κέιμαν - μια αποκάλυψη που μπορεί να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο τον αρχηγό του γαλλικού κράτους.
Σύμφωνα με έρευνα της Le Monde, ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματίας ο οποίος υπήρξε ταμίας του k. Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012, είναι «μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κέιμαν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane».
Οι αποκαλύψεις αυτές της Le Monde εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσίευσης μεγάλης διεθνούς έρευνας για τις offshore ανά τον κόσμο.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο κ. Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και το 2008-2009 δύο υπεράκτιες εταιρείες στα Κέιμαν, έναν υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του.
«Τίποτε δεν είναι παράνομο», δήλωσε ο κ. Οζιέ στη Le Monde υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Κέιμαν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό».
«Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα σώματα του κράτους και φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε τέτοια κατασκευάσματα, εγκρίνοντας έτσι την οικονομική αδιαφάνεια των εδαφών των offshore;», αναρωτιέται η Le Monde.

http://www.naftemporiki.gr/story/635352

No comments: