9.4.13

Στο ΥΠΕΞ ο φάκελος με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε τον φάκελο με τις γερμανικές αποζημιώσεις, που σχηματίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με κυβερνητική εντολή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, από την Κροατία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ σήμερα έγινε η δεύτερη συνάντηση για το θέμα.

Εν συνεχεία το ΥΠΕΞ μεταβίβασε τον φάκελο στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.


Το Βερολίνο χρωστά 162 δισ. στην Αθήνα
Σύμφωνα με το γερμανικό περιορικό Spiegel, η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και αν καταβαλλόταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο». Θεωρεί το θέμα πολύ ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/769702/Article.aspx

No comments: