21.4.13

Ιταλία: «Ναι» Ναπολιτάνο στην πρόταση επανεκλογής του - Ικανοποίηση Βρυξελλών - Επόμενο βήμα ο σχηματισμός κυβέρνησης - Παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος - Γκρίλο: «Μικρό πονηρό πραξικόπημα» η επανεκλογή Ναπολιτάνο

Δεκτή έκανε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι, για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
«Με αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας και της Επιλογής πολιτών, εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι μετά τη σοβαρή κατάσταση που προέκυψε είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να μπορέσει το κοινοβούλιο να εκφραστεί με γνώμονα την εθνική ενότητα και ομοιογένεια μέσω της επανεκλογής του προέδρου Ναπολιτάνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική  προεδρία της Δημοκρατίας.
Το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πριν από λίγο αναφέρει:
«Με επίγνωση των λόγων που μου παρουσιάσθηκαν και με σεβασμό σε όσους επελέγησαν ως υποψήφιοι, έως τώρα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω την συγκατάθεση και τη διάθεση που μου ζητήθηκε.
Στις σημερινές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συζητήθηκαν θέματα που δεν σχετίζονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνώμονάς μου αυτή την στιγμή είναι η βαθιά επίγνωση ότι δεν μπορώ να αρνηθώ μιαν αναγκαία ανάληψη ευθύνης προς το Έθνος, με την ελπίδα να υπάρξει μια ανάλογη, συνολική, ανάληψη ευθύνης».
Την αντίθεσή του στην επιλογή αυτή εξέφρασε το κίνημα Πέντε Αστέρων, που επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιό του, Στέφανο Ροντοτά.
Tο κοινοβούλιο μπορεί να επανεκλέξει τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ήδη σήμερα το απόγευμα, κατά την ψηφοφορία που θα αρχίσει στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.
Προηγήθηκαν συναντήσεις του ιταλού προέδρου με τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι.
Πάντως ο κ. Ναπολιτάνο είχε απορρίψει τις προηγούμενες εβδομάδες το ενδεχόμενο επανεκλογής του με αναφορά και «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ' όλα την ημερομηνία γέννησής του».
Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, με την νέα αυτή εξέλιξη απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών και ενισχύεται η πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι.
Παράλληλα, όπως τονίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα με τον υπό παραίτηση γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πρέπει να προσπαθήσει άμεσα να εκλέξει νέο ηγέτη και να εξασφαλίσει και πάλι ένα βασικό επίπεδο ομοιογένειας για να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης.

http://www.naftemporiki.gr/story/642946

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχάρη τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ιταλίας, η οποία σημειώνεται «σε μια αποφασιστική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες.
«Η επανεκλογή σας συμβαίνει σε μια αποφασιστική στιγμή για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η οποία απαιτεί ηρεμία, θάρρος και σύνεση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Ανανεώνοντας τη θητεία σας ως αρχηγού του κράτους, το ιταλικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρώτης θητείας σας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέσατε πλήρως το ρόλο σας εγγυόμενος την εθνική ενότητα και προωθώντας το διεθνές κύρος της χώρας σας», προσθέτει ο Μπαρόζο.

http://www.naftemporiki.gr/story/643049


Στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον μετά από την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επανεκλεγείς πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει το νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, και του μέχρι χθες δεύτερου γραμματέα του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.
Το Σάββατο βράδυ ο κ. Λέτα υπέβαλε και επίσημα, την παραίτησή του από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών μαζί με τον γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Σύντομα, το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροαριστεράς θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για να καθορίσει την μελλοντική γραμμή του.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Αμάτο για την πρωθυπουργία, φέρεται να στηρίζεται από το ρεύμα των Δημοκρατικών που έχει ως σημείο αναφοράς του, τον ανανεωτή δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.
Η «Επιλογή Πολιτών» του Μάριο Μόντι όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προτιμούσε για την πρωθυπουργία τον Ενρίκο Λέτα. Σε  τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ένα βασικό στέλεχος της μπερλουσκονικής παράταξης. Ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας ίσως και στενός συνεργάτης του Καβαλιέρε, Ανζτελίνο Αλφάνο.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηρίξουν η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν το βαθιά διχασμένο Δημοκρατικό Κόμμα είναι πράγματι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προοπτική στην οποία εναντιώνεται μεγάλο μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων.
Η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς έχουν περάσει πλέον σχεδόν δυο μήνες από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

http://www.naftemporiki.gr/story/643131

Παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με το γραμματέα του κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αμέσως μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί αποχώρησής του, ο δεύτερος γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέτα παρέμεινε τελικά στη θέση του.
Ωστόσο θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να ηγηθεί μόνος του κόμματος μέχρι το επόμενο έκτακτο συνέδριο των Δημοκρατικών που πρόκειται να συγκληθεί μάλλον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας, με σαφέστατα αποδυναμωμένο προφίλ, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει τους Φράνκο Μαρίνι και Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας, δεν κέρδισε τη μάχη που είχε δώσει μέσω του Μπερσάνι για να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συγχρόνως αμφισβητείται από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του οι οποίοι ενδέχεται να μετακινηθούν προς τον Μπέπε Γκρίλο.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης θεωρείται το σχόλιο του πρώην προέδρου της γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, τον οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:
«Συνέβησαν πράγματα χυδαία και άδικα. Το κόμμα μας έχασε όλη του την αξιοπιστία και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να την ξαναβρεί», δήλωσε ο Μαρίνι σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

http://www.naftemporiki.gr/story/643170

«Μικρό πονηρό πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Όπως υποστήριξε, ο κ. Ναπολιτάνο ήταν «κουρασμένος και απογοητευμένος, και τα κόμματα κατάφεραν να τον πείσουν να παρατείνει την θητεία του».
Ο ίδιος ο Γκρίλο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των «Πέντε Αστέρων», Βίτο Κρίμι και Ρομπέρτα Μολπάρντι, ανακοίνωσαν ότι από τις τρεις ώρα Ιταλίας, σήμερα το απόγευμα, τα μέλη του κινήματός τους θα κάνουν και πάλι σαφή την κριτική τους στην επανεκλογή του Ναπολιτάνο, με διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, Πιάτσα Σάντι Απόστολι.
Ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων» σημείωσε ότι η «κεντροαριστερά δεν θέλησε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ψηφοφόρων της, να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Στέφανο Ροντοτά» και εξήγησε ότι «χθες το βράδυ δεν μετέβη τελικώς στην Ρώμη και δεν μίλησε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές για να αποφευχθούν τυχόν βίαια επεισόδια».

http://www.naftemporiki.gr/story/643139

______________________________________

το πρωτοφανές της περίπτωσης της Ιταλίας -μέχρι σήμερα - είναι να διαλύεται ένα κόμμα πριν καν κυβερνήσει!!!


No comments: