19.4.13

Γαλλία: Δικαστική έρευνα κατά Σαρκοζί (και) για ενίσχυση από τον Καντάφι (και για Μπετανκούρ και για υποβρύχια Πακιστάν/φρεγάτες Σ.Αραβία)

Δικαστική έρευνα για να διαλευκανθεί εάν η προεκλογική καμπάνια του Νικολά Σαρκοζί το 2007 ενισχύθηκε οικονομικά από το καθεστώς Καντάφι διέταξε ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού.
Η έρευνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της γενικής εισαγγελίας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κινήθηκε από μαρτυρία του γαλλο-λιβανέζου επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος είναι υπόδικος για παράνομη πώληση όπλων στο Πακιστάν τη δεκαετία του 1990.
Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Μουαμάρ Καντάφι το 2007 στο Παρίσι, έχει αρνηθεί κάθε παρατυπία και σημειώνει ότι ο ίδιος στάθηκε πρωτεργάτης στην νατοϊκή επιχείρηση η οποία διευκόλυνε την ανατροπή του προηγούμενου λιβυκού καθεστώτος.
Σε εξέλιξη και η υπόθεση Μπετανκούρ
Η προεκλογική καμπάνια Σαρκοζί του 2007 βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, η οποία ερευνά και τις σχέσεις μεταξύ του κεντροδεξιού κόμματος του Σαρκοζί «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» και της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμου της αυτοκρατορίας καλλυντικών προϊόντων L'Oreal.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην κατηγορία ότι ο κ. Σαρκοζί εκμεταλλεύθηκε την πνευματική αστάθεια της 90χρονης Μπετανκούρ για την απόσπαση χρηματοδότησης.
Η συνέχεια των νομικών περιπετειών του γάλλου πρώην προέδρου θα αποτελέσει βαρίδι σε πιθανή προσπάθειά του να επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2017.

http://www.naftemporiki.gr/story/642582

No comments: