13.4.13

Βουτιά για το χρυσό στην σκιά της Κύπρου


Βουτιά μεγαλύτερη του 4% πραγματοποίησε ο χρυσός την Παρασκευή, υποχωρώντας κάτω από τα $1.500 η ουγκιά. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί για το πολύτιμο μέταλλο από το τέλος του Ιουλίου του 2011.
Πτωτικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να υποχωρεί 3,18%, το ασήμι 5,1% και την πλατίνα 2,4%.

Αναλυτής του Marketwatch υποστήριξε ότι οι πληροφορίες πως η Κύπρος μπορεί να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής της τράπεζας, είχαν "ένα ψυχολογικό αντίκτυπο" που οδήγησε σε πωλήσεις.

"Το ενδεχόμενο να πουλήσει η Κύπρος χρυσό αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για την αγορά και θα μπορούσε να θέσει αρνητικό προηγούμενο και για άλλες τράπεζες που προσπαθούν να αμβλύνουν την πίεση από τα μέτρα λιτότητας" δήλωσε αναλυτής του Bloomberg.

'Όλοι οι παραδοσιακοί λόγοι για την αγορά χρυσού δεν φαίνεται να λειτουργούν αυτή τη στιγμή. To επιχείρημα για τον χρυσό ως επενδυτικό καταφύγιο δεν υπάρχει πια. Έχουμε μια επιστροφή στη διάθεση για ρίσκο, με πολλές τοποθετήσεις σε μετοχές", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον χρυσό, βλέποντας ανάκαμψη στις ΗΠΑ. 

Για το τέλος του 2013, η Goldman βλέπει πλέον ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 1.450 δολ. ανά ουγγιά και για τα τέλη του 2014 στα 1.270 δολ. ανά ουγγιά.

«Παρά την ανάκαμψη της τάσης αποστροφής επενδυτικού κινδύνου στην ευρωζώνη και τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, οι τιμές του χρυσού παραμένουν αμετάβλητες κατά τον τελευταίο μήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι εξανεμίζεται ταχύτατα η προτίμηση προς τον χρυσό» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Με τους αναλυτές μας να προβλέπουν λίγες επιπτώσεις από την Κύπρο και πως η πρόσφατη επιβράδυνση στις ΗΠΑ δεν θα θέσει εκτός τροχιάς την ανάκαμψη που προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμούμε ότι είναι απίθανο να υπάρξει απότομη ανάκαμψη στην τιμή χρυσού». 

 http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770793/ArticleNewsWorld.aspx

 

No comments: