13.4.13

Τέσσερις «δεξαμενές» για απολύσεις - εξπρές - Υπό την αίρεση της τρόικας η συμφωνία των «3»

Ο κύβος ερρίφθη! Απολύσεις με...νομική κάλυψη και «μερεμέτια» στα αριθμητικά δεδομένα. Την ώρα που η τρόικα απαιτούσε 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι να οδηγηθούν στην έξοδο το 2014 εκ των οποίων 7500 έως το Δεκέμβριο του 2013, η τρικομματική κυβέρνηση αντιπροτείνει 15.000 απολύσεις συνολικά έως το 2014, επιμερισμένες σε 4000 έως το Δεκέμβριο του 2013 και 11.000 έως το Δεκέμβριο του 2014.
Δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός για αποχωρήσεις επίορκων, με τη λογική ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις δικαστικές αποφάσεις. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών έχει αποφασιστεί και θα υπάρξουν φόρμουλες εν είδει νομοθετικών ρυθμίσεων για να «τρέξει» η υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις είναι οι δεξαμενές γι αυτές τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, που όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα γίνουν «στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι»:
- πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι για σοβαρά παραπτώματα και παράβαση καθήκοντος, εγκαλούμενοι για είσοδο στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, όσοι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, όσοι απουσιάζουν συστηματικά από την εργασία τους
- όσοι αδυνατούν σωματικά ή ψυχικά να εργαστούν, που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης ή μετάταξης σε άλλη θέση
- υπάλληλοι οι οποίοι θα δεχτούν να μετέχουν σε πρόγραμμα εξόδου, αξιοποιώντας κίνητρα εθελούσιας που θα δοθούν, όπως εξαγορά πλασματικών χρόνων
- υπάλληλοι από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα οποία, ύστερα από μελέτη σκοπιμότητας, θα καταργηθούν. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ τα οποία θα καταργηθούν θα απολύονται, λαμβάνοντας αποζημίωση, στη βάση όσων ορίζει ο νόμος. Οι υπάλληλοι σε ΝΠΔΔ τα οποία θα καταργηθούν θα περάσουν στην κινητικότητα, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και θα αναζητηθούν θέσεις για μετάταξη.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=507802

Σε κοινό πλαίσιο κατέληξαν Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στην διάρκεια της σχεδόν 4ωρης σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο.
Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 καθώς και για άλλες 11.000 το 2014, ενώ για όλες αυτές θα υπάρξει αντικατάσταση στην αναλογία «ένα προς ένα». Παράλληλα, θα υπάρξει αξιολόγηση ακόμη και στους φορείς που θα καταργηθούν, ενώ πρόκειται να δοθούν και κίνητρα αποχώρησης από το Δημόσιο, που θα περιλαμβάνουν και ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός επιόρκων, όταν δεν έχουν κριθεί έστω από τα Πρωτοβάθμια Συμβούλια.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμπλήρωσε πως ο επίορκος στη βάση αποφάσεων πειθαρχικού και διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται, ενώ ο μη επίορκος στη βάση αξιολόγησης θα κριθεί.
Επίσης, επεσήμανε πως «δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια», δηλώνοντας πως υπερασπίζεται το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος.
Απολύτως αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα και σήμερα κάναμε συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια, με κορυφαίο το ζήτημα δημ. διοίκησης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινά αποδεκτού πλαισίου, που ελπίζει να γίνει αποδεκτό από τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Το εν λόγω πλαίσιο, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Αναφερόμενος στη μείωση προσωπικού έκανε λόγο για μείγμα μέτρων και κινήτρων, ενώ είπε πως θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο.
Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα στο kathimerini.gr την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτές της τρόικας έχουν αναχωρήσει από χτες το βράδυ.
«Υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο»
Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας, είπε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η συμφωνία που επετεύχθη χθες Παρασκευή ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που απέτρεψε μία χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, η Αθήνα εφάρμοσε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας.
«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», είπε ένας από τους εκπροσώπους με γνώση των συνομιλιών.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο EFSF είναι έτοιμος να εκταμιεύσει 10 δις. ευρώ αμέσως μόλις ικανοποιηθούν οι όροι.
«Η Ελλάδα θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε στους δημοσιογράφους.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/04/2013_493620

No comments: