13.4.13

Γ. Παπανδρέου: Ο Ομπάμα κι εγώ αναλάβαμε οικονομίες - κουρέλια

Στις ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή του αμερικανικού δικτύου MSNBC.
«Ο Ομπάμα κι εγώ αναλάβαμε οικονομίες - κουρέλια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου ενώ υποστήριξε πως τα υψηλά ελλείμματα στην Ελλάδα ήταν τα συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων.
«Βέβαια τα συμπτώματα θα μπορούσαν να μας εξαφανίσουν, αλλά καταφέραμε τελικά να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ»,  πρόσθεσε.
Για τους ευρωπαίους εταίρους, είπε ότι μας βοήθησαν, αλλά σημείωσε ότι αυτό που δεν κατάλαβαν είναι πως η οριστική επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να έλθει από την αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά από βαθιές αλλαγές και περισσότερο ανθρώπινη προσαρμογή.
Συνεχίζοντας ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσε: «Όπως στις ΗΠΑ ο Ομπάμα κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους αμερικάνους συντηρητικούς, έτσι και η δική μου κυβέρνηση κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους έλληνες συντηρητικούς».
Το πρόβλημα στην Ελλάδα, τόνισε, σε αντίθεση με αυτά που λένε οι αμερικάνοι συντηρητικοί, δεν ήταν π.χ. το τεράστιο κοινωνικό κράτος αλλά το πού πήγαιναν τα λεφτά του κοινωνικού κράτους, η σπατάλη και ένας πελατειακός καπιταλισμός.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται η Ελλάδα είναι καλή, σωστή διακυβέρνηση.
Τέλος υπογράμμισε πως η φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων και off shore εταιρειών κλέβει χρήματα και πόρους από τον ελληνικό λαό, από τον αμερικανικό λαό, από όλους τους λαούς και πρέπει να ελεγχθεί.

http://www.naftemporiki.gr/story/639428

No comments: