18.4.13

Ισραήλ: «Έτοιμο για δράση» σε σχέση με συριακά όπλα

Δικαίωμα να αποτρέψει το να πέσουν όπλα σε λάθος χέρια στη Συρία έχει το Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο δίκτυο BBC.
Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους σημείωσε ότι εάν τρομοκράτες κατάφερναν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αντιαεροπορικά συστήματα και χημικά όπλα, θα μπορούσαν να «αναδιατάξουν το σκηνικό» στην περιοχή.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει επισήμως ότι δεν λαμβάνει θέση στην εσωτερική διαμάχη στη Συρία.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, έχει απαντήσει σε πυρά από το συριακό έδαφος στην περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, στο τμήμα το οποίο το Τελ Αβίβ έχει καταλάβει από τη Συρία το 1967.
Παράλληλα, μεγαλώνει η ανησυχία σε κύκλους του Ισραήλ και της Δύσης για το ενδεχόμενο ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι πολεμούν κατά του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιήσουν οπλισμό που θα πέσει στα χέρια τους για άλλους σκοπούς.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αφορά όπλα τα οποία βρίσκονται ήδη στη Συρία – αντιαεροπορικός εξοπλισμός, χημικά και άλλα βαριά όπλα τα οποία μπορούν να αλλάξουν το συσχετισμό και τις ισορροπίες στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι σε λάθος χέρια τα συγκεκριμένα όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρομοκρατική απειλή σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να λάβει στο μέλλον «επιθετικές πρωτοβουλίες» έναντι της Συρίας,  οκ. Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ισραήλ δε ζητεί στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι το Ισραήλ είχε πλήξει τον Ιανουάριο κονβόι των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας με όπλα τα οποία εθεωρείτο ότι κατευθύνονταν προς παράδοση στη λιβανική Χεζμπολάχ.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ικμπαρίγια, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα εντός της Συρίας και ότι στο μέλλον θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τη συγκεκριμένη επιλογή στο έδαφος των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

http://www.naftemporiki.gr/story/641956

No comments: