4.4.13

Τι προβλέπει το σχέδιο για οικόπεδα - αγροτεμάχια

Το «χαράτσι» στα ακίνητα που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ διατηρείται και για το 2013, από ΕΕΤΗΔΕ μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο και η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα μία έκπτωση της τάξης του 10% με 15%.
Με νέο σχεδιασμό φορολογικών συντελεστών, αφορολόγητο και είσπραξη μέσω των εφοριών ο Ενιαίος Φόρος στην τελική του μορφή θα εφαρμοστεί το 2014.
Παράλληλα, μέσα στο τρέχον έτος θα επιβληθεί φόρος σε οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Οπως τόνισε αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, φέτος το ΕΕΤΗΔΕ (με αλλαγμένο όνομα) θα ισχύσει με τη μορφή που εφαρμόστηκε το 2012 και θα καταβληθεί προσπάθεια να αποδεχθεί η τρόικα μία «έκπτωση» μεταξύ 10% και 15%.
Το οικονομικό επιτελείο θα προτάξει το επιχείρημα ότι οι μειωμένες κατά 200 με 250 εκατ. ευρώ εισπράξεις που θα προκύψουν από την «έκπτωση» θα αντισταθμιστούν από αύξηση των φορολογικών βαρών για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών μέσω αλλαγών στη δομή του ΕΕΤΗΔΕ.
Ειδικότερα:
-Θα αυξηθεί ο φόρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Θα πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ με βάση τον μέσο όρο των τιμών των δήμων τους και όχι το χαμηλό ποσό των 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως ισχύει σήμερα.
-Θα καταργηθούν ειδικές κατηγορίες και εξαιρέσεις από το έκτακτο τέλος ακινήτων τις οποίες έχουν καθιερώσει παρατύπως πολλοί δήμοι.
-Το ΕΕΤΗΔΕ θα επιβάλλεται και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και έως τώρα οι ιδιοκτήτες τους εξαιρούνταν από τη φορολογική υποχρέωση.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο Δημόσιο περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα της απώλειας θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=113020685

No comments: