17.4.13

Προειδοποιεί το ΔΝΤ για νέες φούσκες


Λίγες ώρες αφότου υποβάθμισε για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε τον ανεπτυγμένο κόσμο να "χαλαρώσει με την λιτότητα", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ξαναχτυπά».

Ο διεθνής οργανισμός εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για
την πιστωτική αποστράγγιση στην ευρωζώνη και ειδικά στις περιφερειακές οικονομίες όπου εκτιμά ότι 20% των εταιρικών χρεών είναι μη βιώσιμη. Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ με την Γερμανία και την πολιτική της στο επίκεντρο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες και επικίνδυνες πιστωτικές φούσκες, που θα απειλήσουν να επαναφέρουν τον πλανήτη σε κατάσταση κρίσης.

Στην έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρξουν επειγόντως πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στρατηγικής ώστε να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πριν υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της νομισματικής στήριξης.

Αν δεν υπάρξει συνεχής πρόοδος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα μπει σε πιο χρόνια φάση, που θα σημαδεύεται από επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών και από επαναλαμβανόμενα κύματα χρηματοοικονομικής αστάθειας.»

Βραχυπρόθεσμα το ταμείο είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς αναφέρει ότι όλες σχεδόν οι επικίνδυνες καταστάσεις έχουν εκτονωθεί κάπως σε σχέση με τον Οκτώβριο που συντάχθηκε η προηγούμενη έκθεση. «Οι διεθνείς συνθήκες στις αγορές και τις πιστώσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά στο τελευταίο εξάμηνο,» αναφέρεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η αύξηση στις τιμές των ριψοκίνδυνων ενεργητικών θα στηρίξει την διεθνή οικονομική ανάκαμψη.»

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι ανορθόδοξες νομισματικές στρατηγικές είναι καλύτερες από τις εναλλακτικές λύσεις βραχυπρόθεσμα και στηρίζει την πρόσφατη νομισματική «επανάσταση» της Ιαπωνίας, αν και ανησυχεί για τις «παράπλευρες απώλειες» αυτής της στρατηγικής.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι προσπάθειες, ειδικά στην Ευρώπη, να ισχυροποιηθεί η πολιτική στήριξη στο ευρώ και να δημιουργηθούν αξιόπιστα «αλεξίπτωτα» που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος, έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα. Η συνεχής νομισματική χαλάρωση της αμερικανικής Federal Reserve και η αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ έχουν επίσης βελτιώσει τις διαθέσεις στις αγορές.

Ο οργανισμός τονίζει όμως ότι αυτές οι βελτιώσεις στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε πιο γρήγορη και διαρκή οικονομική ανάπτυξη, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ανατροπής της κατάστασης. «Καθώς οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες παραμένουν υποτονικές, η βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα είναι βιώσιμη μόνο αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τους υποβόσκοντες κινδύνους στην σταθερότητα και θα προσφέρουν συνεχόμενη οικονομική ανάκαμψη,» αναφέρεται στην έκθεση.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι εκδηλώθηκε μεγάλη ανάγκη βελτίωσης της υγείας των τραπεζών τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον πυρήνα.

Όμως στην περιφέρεια η ανάγκη τραπεζικής αποκατάστασης είναι επείγουσα γιατί πολλές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν με λογικά επιτόκια και να «περάσουν» τα χαμηλά επιτόκια σε εταιρίες και νοικοκυριά. «Πολλές τράπεζες στην ευρωπεριφέρεια παραμένουν σε επικίνδυνη κατάσταση εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού, της ποιοτικής επιδείνωσης των ενεργητικών και των λιγοστών κερδών» αναφέρεται στην έκθεση.

Το ταμείο επαναλαμβάνει την συμβουλή του, ότι η ευρωζώνη πρέπει να εισάγει ένα ενιαίο καθεστώς τραπεζικών εκκαθαρίσεων παράλληλα με ενιαία εποπτική αρχή, με τελικό στόχο να προσφέρει κοινά «αλεξίπτωτα» και κοινές εγγυήσεις καταθέσεων».

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδιοργάνωση τραπεζών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και οι αρχές πρέπει τώρα να αρχίσουν να σκέφτονται για τις παράπλευρες επιπτώσεις της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.




ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: