5.4.13

BOE: Οι βρετανικές τράπεζες μπορεί να χρειάζονται και νέα κεφάλαια

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να χρειάζεται να αναλάβει περαιτέρω δράση για να υποχρεώσει τις βρετανικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι "απρόβλεπτα" γεγονότα θα μπορούσαν να σημαίνουν πως οι βρετανικές τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η μόχλευση ορισμένων τραπεζών παραμένει υψηλή παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πετύχει το επιθυμητό όριο του 7% στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία.

Τα μέλη της Επιτροπής "διατηρούν τις ανησυχίες τους για την ικανότητα ορισμένων τραπεζών να απορροφήσουν απρόβλεπτες ζημιές", σημειώνεται στα πρακτικά.

Αν και η Επιτροπή συμφώνησε σε γενικές γραμμές ότι το οικονομικό περιβάλλον και οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ότι κάποια αβεβαιότητα παραμένει, ιδίως για το πώς οι τράπεζες αξιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στους ισολογισμούς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή συζήτησε τη σκοπιμότητα οι τράπεζες να ανακοινώνουν  τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού τόσο με βάση εσωτερικούς υπολογισμούς όσο και σε τυποποιημένη βάση. Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τον κεφαλαιακό τους δείκτη κατά 1% το 2012 αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των σταθμισμένων για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.

Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να αξιολογήσουν στη συνάντηση του Ιουνίου εάν χρειάζεται περαιτέρω δράση στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Από την πλευρά του δανεισμού, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί από το Νοέμβριο, ωστόσο ο συνολικός δανεισμός στη βρετανική οικονομία παραμένει "υποτονικός".

Η συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελεί μια νέα προσθήκη στους λεγόμενους φορείς μακροπροληπτικής πολιτικής που έχουν συσταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers Holdings Inc. και προκάλεσε παγκόσμια ύφεση. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να αξιολογεί το χρηματοοικονομικό σύστημα και να προσπαθεί να αποτρέπει την εμφάνιση φουσκών και άλλων κινδύνων στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή πρότεινε οι βρετανικές τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα των 25 δισ. λιρών ($37,84 δισ.) στην τραπεζική βιομηχανία. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί στα σχέδια των τραπεζών για την άντληση νέων κεφαλαίων αλλά χρειάζεται να βρεθεί ένα επιπλέον ποσό 12,5 δισ. λιρών, κυρίως στις Lloyds Banking Group PLC (LYG) και Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS). Το έλλειμμα υπολογίστηκε από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) η οποία έχει πλέον αντικατασταθεί.

Η Επιτροπή ωστόσο αμφισβητεί ορισμένες από τις εργασίες που έκανε η FSA για να αξιολογήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών.

"Η κάλυψη των εργασιών ήταν αποσπασματική", σημειώνεται στα πρακτικά. Η FSA δεν εξέτασε επίσης τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία έναντι του χαρτοφυλακίου συναλλαγών, σημειώνεται στα πρακτικά.

© Dow Jones Newswires

No comments: