24.4.13

EΥΡΩΒ: Το ποσοστό της ΕΤΕ υποχωρεί από 84% στο 3,7%

Το plan B ενεργοποιήθηκε, για την Eurobank το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει στο προσκήνιο την τράπεζα ως ιδιωτική.
Το plan B σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή βρίσκει θετική την Τρόικα η οποία υποστηρίζει ότι η μεταβατική κρατικοποίηση και η άμεση ιδιωτικοποίηση αποτελεί το βέλτιστο σενάριο για την Eurobank.

Αποκαλύπτεται ότι η Τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου Β ή plan B.
Το plan B που έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr με πολύ μεγάλη ακρίβεια περιλαμβάνει ορισμένα βασικά στάδια τα οποία αν υλοποιηθούν θα πρόκειται για την απόλυτη ολική επαναφορά της Eurobank στο προσκήνιο ως ιδιωτική τράπεζα πλέον.
Στις 30 Απριλίου στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατρέπει τα 5,83 δισ ευρώ που έχει ήδη προκαταβάλλει στην Eurobank σε μετοχές.
Με την διαδικασία αυτή το ΤΧΣ καθίσταται ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό περί το 90%.
Αυτομάτως η Εθνική τράπεζα ως μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 84% υποχωρεί στο 3,7% λόγω του dilution από την μη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank διορίζοντας μέλη ως ο βασικός μέτοχος πλέον της τράπεζας.
H Eurobank πλέον βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ και κατ΄ ουσία έχει κρατικοποιηθεί.
Η διαδικασία αυτή διευκρινίζεται κατά τρόπο απόλυτο δεν σημαίνει good και bad bank πρόκειται για μια μεταβατική διαδικασία όπου η Eurobank θα μείνει στον έλεγχο του ΤΧΣ και του κράτους μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί.
Οι μέτοχοι θα συνεχίσουν να διαθέτουν τις μετοχικές τους αξίες ενώ οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.
Το ΔΣ της τράπεζας ορθά και στρατηγικά αποφάσισε να ακυρώσει την διαδικασία αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο να συγκεντρωθούν τα 410 εκατ το 10% των 4,1 δις ευρώ της αμκ.
Χρειαζόταν ένα ευέλικτο πλάνο που θα επέτρεπε στην Eurobank να καταστεί ιδιωτική την επόμενη μέρα.
Η μεταβατική κρατικοποίηση θα είναι χρονικά ελάχιστων μηνών.
Το ΤΧΣ ως ο βασικός μέτοχος της Eurobank θα έχει καλύψει πλήρως την αρνητική καθαρή θέση όπερ σημαίνει ότι ο επόμενος στρατηγικός επενδυτής θα πάρει μια Eurobank με θετικά κεφάλαια και χωρίς μαύρες τρύπες.
Το ΤΧΣ θα επωμιστεί την ζημία της αρνητικής καθαρής θέσης περί τα -2 δις ευρώ σε σύνολο 5,839 δις ευρώ που αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό κεφάλαιο είναι 2,8 δις ευρώ.
Η Eurobank θα έχει πλήρως εξυγιανθεί από πλευράς κεφαλαίων ενώ θα προετοιμάσει και business plan που θα περιλαμβάνει σχέδιο εξυγίανσης με στόχο την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων στην φάση της ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας και περιστολής των δαπανών.
Μέσα στον Μάιο το ΤΧΣ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες πώλησης του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε έως τα τέλη Ιουνίου να έχει ενσωματωθεί….στην Eurobank.
Η Eurobank θα ελέγχεται από το ΤΧΣ σε ποσοστό 90%.
Το good TT ελέγχεται 100% από το ΤΧΣ.
Αν πωληθεί το good TT σε άλλη τράπεζα πλην της Eurobank π.χ. Πειραιώς ή Εθνική ή Alpha  οι μέτοχοι του 10% που θα συμμετάσχουν στις αμκ θα υποστούν dilution και θα εγερθεί θέμα πως μια πλήρως κρατικοποιημένη τράπεζα όπως το good TT θα ενσωματωθεί σε τράπεζες που είναι εν δυνάμει ιδιωτικές χωρίς να αλλάξει άρδην η μετοχική τους σύνθεση;
H Πειραιώς δεν μπορεί να συμμετάσχει στην διαδικασία εξαγοράς του ΤΤ γιατί ήδη υλοποιεί πλειάδα συγχωνεύσεων.
Η Alpha bank είχε την μεγάλη ευκαιρία να εξαγοράσει το ΤΤ και αποσύρθηκε.
Η Εθνική μπορεί να συμμετάσχει στην διεκδίκηση του good TT αλλά τα οφέλη του συνδυασμού Eurobank με good TT είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη Εθνικής με good TT.

Η βέλτιστη λύση, που φαίνεται να ασπάζεται η Τρόικα αλλά και οι εποπτικές αρχές είναι ότι η κρατικοποιημένη Eurobank αν ενσωματώσει το good TT – που θα υλοποιήσει την εθελουσία των 455 εργαζομένων -  θα βελτιώσει σημαντικά την ρευστότητα της λόγω των 11 δις ευρώ καταθέσεων και θα μπορέσει να πωληθεί το Φθινόπωρο με καλύτερους όρους προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του banking και βεβαίως του φορολογούμενου πολίτη.

Πέτρος Λεωτσάκος

No comments: