8.4.13

Πείραμα λαϊκού καπιταλισμού στην Eurobank!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά μετά την αναστροφή της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank που επιβλήθηκε την Κυριακή από την τρόικα. Πλέον, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, οι δύο τράπεζες πάνε σε χωριστές συνελεύσεις και χωριστές απόπειρες αύξησης κεφαλαίου, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιώτες μετόχους και να αποτρέψουν τον απόλυτο έλεγχό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Εθνική θα δώσει μάχη προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς,αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες αν και επικρατεί ενθουσιασμός στο δίκτυο της Τράπεζας μετά τις εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα οι αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς προχωρούν κανονικά.

Οι κ.Κωστόπουλος και Ματζούνης θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τράπεζα δεν θα περάσει στο ΤΧΣ.Αντιστοίχως η Πειραιώς του κ.Μιχ.Σάλλα επιδιώκει υψηλότερη συμμετοχή ιδιωτών,πάνω δηλαδή από το 10%, στην ανακεφαλαιοποίηση που εξελίσσεται. Ουσιαστικά η τρόικα έχει διαμορφώσει τη δική της αρχιτεκτονική στο τραπεζικό σύστημα και πλέον κινείται βάση αυτής.

Το ευτύχημα είναι ότι το κοινό δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει αρνητικά.Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη πτώση των μετοχών το ευρύ αποταμιευτικό κοινό παραμένει ψύχραιμο. Αυτή είναι και η πιο παρήγορη στάση. Οι αποταμιευτές αμύνονται...της ανικανότητας των υπευθύνων. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=506693

No comments: