24.4.13

Γερμανία: Σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος (IFO)

«Βουτιά» σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο, εξαιτίας της επιδείνωσης τόσο στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες όσο και στις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 104,4 μονάδες, έναντι 106,2 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Μάρτιο, ο δείκτης βρισκόταν στις 106,7 μονάδες.
Η σημαντική αυτή πτώση υποδεικνύει εξασθένηση στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς ο δείκτης κλίματος στον συγκεκριμένο τομέα μειώθηκε στο 2,8 τον τρέχοντα μήνα, από 7,2 που ήταν τον Μάρτιο.
Αυτό που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι ο δείκτης στον τομέα της λιανικής, ο οποίος υποχώρησε στο -1,1 από 0 τον Μάρτιο, και ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών που βυθίστηκε στο 12,4 από 20,4.
Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που κατέδειξαν τα στοιχεία του PMI για τη Γερμανία. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η εξασθένηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι προσωρινή ή έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά τα νέα στοιχεία η Γερμανία δεν αναμένεται να προβάλει αντιρρήσεις στην πρόταση μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644463

No comments: