6.4.13

ΟΠΑΠ: Εγκρίθηκε η σύμβαση με Intralot Υπέρ ψήφισαν οι θεσμικοί - Παρόν δήλωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Με πλειοψηφία όσων παρέστησαν και ψήφισαν πέρασε από την γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ η επίμαχη νέα σύμβαση με την Ιντραλότ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέστη μόλις με 3,13% αντί του 33% που κατέχει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης, ωστόσο αρνήθηκε να ψηφίσει το επίμαχο θέμα, αφήνοντας την πλήρη ευθύνη για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.


"Ενιψε τα χείρας του" το ΤΑΙΠΕΔ
Με την επιστολή του το ΤΑΙΠΕΔ (μπορείτε να την δείτε ολόκληρη παρακάτω) ξεκαθαρίζει ότι την ευθύνη για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ την έχει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο οφείλει να λαμβάνει τις αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα του Οργανισμού. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά "το ΤΑΙΠΕΔ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης. Η έγκριση των όρων αυτών αποτελεί θέμα της Διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία έχει και την ειδική γνώση των σχετικών τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, καθώς και των αντίστοιχα τιθέμενων συμβατικών όρων".

Συμπληρώνει μάλιστα πως «η απόφαση αποδοχής των όρων του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης, ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της Διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία άλλωστε έχει διενεργήσει την σχετική διαγωνιστική διαδικασία και διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση των συμβατικών όρων».

Το γεγονός δεν είναι δυσεξήγητο, με δεδομένο ότι νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης ανέλαβε προ ολίγων ημερών και κλήθηκε να διαχειριστεί μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσεις τις οποίες είχε τροχοδρομήσει ο προκάτοχος του Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος όμως, αποχώρησε πιεζόμενος από πρότερες δικαστικές περιπέτειες.

Δεδομένης της στάσης που κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ η συνέλευση εξελίχθηκε στη συνέχεια σε παρωδία, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική(!) και τα αποτελέσματα δεν γνωστοποιήθηκαν ως τη λήξη της συνέλευσης. Ακόμα όμως και στην ανακοίνωση του προς το Χρηματιστήριο ο Οργανισμός περιορίστηκε να αναφέρει ότι σύμβαση εγκρίθηκε, χωρίς καν να γνωστοποιήσει πόσοι από τους ψηφίσαντες υπερψήφισαν και πόσοι καταψήφισαν. Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι από το 37,86% των μετόχων που παρέστει, υπερ τάχθηκε το 70,85%, απείχε το 29,12%, ενώ 0,03% ψήφισε αρνητικά. Πρακτικά δηλαδή η έγκριση δόθηκε από το 26% του συνόλου των μετόχων του οργανισμού.

Το ερώτημα τώρα, δεδομένου και του ότι υπάρχει μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων, είναι εάν η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα σπεύσει να υπογράψει τη νέα σύμβαση ή τελικά εκ των πραγμάτων θα κληθεί να την υπογράψει ο νικητής του διαγωνισμού για την αποκρατικοποιήση. Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν σε έντεκα μέρες από σήμερα, ήτοι στις 17 Απριλίου.


Η Γενική Συνέλευση
Η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ εξελίχθηκε σε παρωδία. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με την επιστολή του Στέλιου Σταυρίδη προς τον Κ. Λουρόπουλο γνωστοποίησε την απόφαση να απέχει από την ψηφοφορία, όπως πρώτο αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Κι’ όμως η συνέλευση συνεχίστηκε κανονικά παρά την συγκεκριμένη στάση του βασικού μετόχου (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 33%). Μικρομέτοχοι, μάλιστα, διαπίστωσαν με έκπληξη πως το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε τελικά μόνο με 3,13%, ενώ προ δέκα ημερών στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση είχε καταθέσει το σύνολο του ποσοστού του.

Εν τέλει, στη συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, το 37,86% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ποσοστό το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση του οργανισμού να υποστηρίξει ότι, παρά την αποχή του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει απαρτία ώστε να προχωρήσει η συνέλευση σε ψηφοφορία για τη σύμβαση με την Ιντραλότ.

Μάλιστα η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη και δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, όταν ο κ. Λουρόπουλος γνωστοποίησε την ολοκλήρωση της συνέλευσης. Όπως είπε οι μέτοχοι και οι δημοσιογράφοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της εταιρείας για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας!

Ο κ. Λουρόπουλος υπεραμύνθηκε της ανάγκης υπογραφής της σύμβασης με την Ιντραλότ και υποστήριξε ότι ο οργανισμός έχει οικονομικό όφελος γιατί θα πληρώνει 3,4 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ τώρα πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει και «ποιοτικά οφέλη», αφού με το νέο τεχνολογικό σύστημα θα μπορέσει να επεκταθεί σε νέες υπηρεσίες και παιχνίδια.

Όπως είπε ο ίδιος, το 1,25% των μεικτών εσόδων του Οργανισμού στο οποίο ανέρχονται οι δαπάνες για τεχνολογία θεωρείται ανταγωνιστικό με βάση τις άλλες ευρωπαϊκές λοταρίες.

Να σημειωθεί πως παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μικρομετόχου, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ όσο και ο νομικός σύμβουλος Γ. Γανωτής, απέφυγαν να αναφέρουν μέχρι την τελευταία στιγμή, το ποσοστό μετοχών με το οποίο συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση το ΤΑΙΠΕΔ.


Η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ

Η επιστολή του κ. Σταυρίδη προς τον ΟΠΑΠ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επί του τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορά την έγκριση σχεδίου σύμβασης, μεταξύ της ΟΠΑΠ ΑΕ και της εταιρείας Intralot, με αντικείμενο την «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της ΟΠΑΠ σε αυτό, καθώς επίσης και για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού», το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική κάθε ενέργεια που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, ενισχύοντας τη δυνατότητα και προοπτική ανάπτυξης των εργασιών του.

Εντούτοις, το ΤΑΙΠΕΔ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης. Η έγκριση των όρων αυτών αποτελεί θέμα της Διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία έχει και την ειδική γνώση των σχετικών τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, καθώς και των αντίστοιχα τιθέμενων συμβατικών όρων, όπως και τη συνολική ευθύνη διακυβέρνησης της εταιρείας και διαχείρισης της περιουσίας της.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ, ζητά από αυτήν, να προχωρήσει, στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα και την αξία του Οργανισμού.

Το Ταμείο, φρονεί περαιτέρω ότι, για προφανείς λόγους εταιρικής τάξης, η απόφαση αποδοχής των όρων του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης, ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της Διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία άλλωστε έχει διενεργήσει την σχετική διαγωνιστική διαδικασία και διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση των συμβατικών όρων. Για τους λόγους αυτούς, το ΤΑΙΠΕΔ παρίσταται αλλά δεν ψηφίζει υπέρ ή κατά της λήψης απόφασης για το εν λόγω θέμα, όπως αυτό εισάγεται στη Γενική Συνέλευση, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, δηλαδή, ως έγκριση συνολικού σχεδίου σύμβασης.

Με εκτίμηση,
Στέλιος Σταυρίδης 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/769291/Article.aspx


No comments: