16.4.13

O μαραθώνιος βάφτηκε με αίμα




Τουλάχιστον τρεις νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης, λίγα μέτρα πριν από τη γραμμή τερματισμού του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστόνης.
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα οκτάχρονο αγόρι, ενώ τουλάχιστον 17 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 25 σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον οκτώ παιδιά.
Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης νοσηλεύονται ένα αγόρι 2 ετών με τραύμα στο κεφάλι, ένα κορίτσι 9 ετών με τραύμα στο πόδι και έξι άλλα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταφέρθηκαν 29 τραυματίες, οι οποίες έφεραν από κοψίματα και μώλωπες μέχρι σοβαρά τραύματα από θραύσματα. Επιπλέον, όπως ανέφεραν χειρουργοί, πραγματοποιήθηκαν ακρωτηριασμοί.
Τρόμος και πανικός
Οι δύο βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών που παρακολουθούσαν την ολοκλήρωση του μαραθωνίου, δίπλα στη γραμμή του τερματισμού. Οι αρχές έκαναν γνωστό πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε απόσταση 45 έως 90 μέτρων η μία από την άλλη.
«Ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω», δήλωσε η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, έβλεπε την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού.
Ο Μάικ Μίτσελ, ένας δρομέας από το Βανκούβερ ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τον αγώνα, είπε ότι κοιτούσε προς τη γραμμή του τερματισμού όταν είδε μια «τεράστια έκρηξη» και στη συνέχεια ανθρώπους να τρέχουν ουρλιάζοντας.
Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ η αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης.
«Ενισχύουμε την ασφάλεια μπροστά από τα ξενοδοχεία και άλλα γνωστά σημεία στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πόλ Μπράουν. «Υπάρχουν 1.000 μέλη της αστυνομίας της Νέας Υόρκης αφοσιωμένα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα κινητοποιηθούν 100%, μαζί με ολόκληρη την αστυνομία της πόλης, για να προστατεύσουν την πόλη μας», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Η Γερουσία στην Ουάσιγκτον τήρησε χθες το βράδυ ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα.
Λευκός Οίκος: «Τρομοκρατική ενέργεια»
Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα, σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως «μια πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
«Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη», είπε ο αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, η έρευνα που εξελίσσεται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια», συμπλήρωσε.
Στην Ουάσιγκτον ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις φονικές εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης. «Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με οποιαδήποτε αξιόπιστη απειλή εναντίον στόχων στην περιοχή μας, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των επεισοδίων» ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον.
Ομπάμα: Oι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλύψουν ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βοστόνη και πως «οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν».
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα πριν εξετάσουμε όλα τα γεγονότα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης.
«Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό, θα μάθετε γιατί το έκαναν αυτό», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι απαραίτητο, μετά τις εκρήξεις.
Βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο εκρήξεις δεν συνδέονται με την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) της πόλης, ενώ  διέψευσε  τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν, τουλάχιστον, έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις. Όπως είπε, η αστυνομία εξέτασε και ανέκ ρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις».
Καλά στην υγεία τους οι έλληνες αθλητές
Οι Έλληνες που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο είναι όλοι καλά, διαβεβαίωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος.
Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο προξενείο και θα παραμείνουν εκεί για όλο το βράδυ, καθώς δεν μπορούσαν να μετακινήσουν το αυτοκίνητό τους που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή όπου έγιναν οι εκρήξεις.
Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας τραυματίας ή νεκρός αλλά συνεχίζεται η ταυτοποίηση».
«Τυχεροί και σοκαρισμένοι»
«Νιώθουμε πολύ τυχεροί και πολύ σοκαρισμένοι. Τερμάτισα λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις και εκείνη τη στιγμή κατευθυνόμουν προς το ξενοδοχείο. Από την έκρηξη ακολούθησε ένας πανικός. Ευτυχώς όλοι όσοι συμμετείχαμε είμαστε καλά στην υγεία μας», δήλωσε στην ιστοσελίδα «contra.gr» ο πρωταθλητής και πολυνίκης του αγωνίσματος, Νίκος Πολλιάς.
«Το σημείο είχε πολύ κόσμο, η περιοχή ήταν γεμάτη από θεατές. Τώρα παρακολουθούμε από την τηλεόραση του ξενοδοχείου όλα όσα συνέβησαν. Έχω τρέξει σε πολλούς Μαραθωνίους, όμως, αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, σε κάθε ένα μέτρο υπήρχε κι ένας αστυνομικός, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλο κακό», πρόσθεσε.
Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.
Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

http://www.naftemporiki.gr/story/640415

No comments: