13.4.13

RTRS: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την τρόικα - Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση

Η τρόικα ολοκλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση των συζητήσεων.

«Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τη επίτευξη συμφωνίας (staff level agreement)», υποστηρίζει η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Μορς και Μαζούχ, έχουν ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έχει μείνει, καθώς είναι ομιλητής τη Δευτέρα στο συνέδριο του Economist. Αμέσως μετά αναμένεται να έχει και συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα.

Σε αυτή τη συνάντηση εκτιμάται ότι θα κλείσει και τυπικά η διαπραγμάτευση, ώστε να λάβει και την πολιτική επισφράγιση και να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Την ολοκλήρωση των "τεχνικών" συζητήσεων επιβεβαιώνουν και πηγές του υπ. Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν με την συμφωνία για μείωση στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ της τάξης του 10%-15%. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Δημόσιο και Ταμεία θα είναι μέχρι και 48 δόσεις.

Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters υποστήριξε ότι το eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πιθανότατα θα εξετάσουν τη συμφωνία το Μάιο, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Ο Klaus Regling επικεφαλής του ESM/EFSF σημείωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι έτοιμο, όταν του ζητηθεί, να διαθέσει 10 δισ. ευρώ στην Αθήνα. Τα 7,2 δισ. ευρώ είναι σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχουν εγκριθεί το Δεκέμβριο και τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν στη δόση του Μαρτίου.


Στο Μαξίμου το θέμα των απολύσεων

Το καυτό θέμα των απολύσεων είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών σε μια συνάντηση στην οποία παρεβρίσκεται και ο Αντώνης Μανιτάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα εξεταστούν τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, η κατάργηση οργανικών θέσεων, οι απολύσεις επίορκων καθώς και το άμεσο «κόψιμο» μισθών για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου βαρύνονται με αδικήματα αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προωθεί την κατάργηση των δευτεροβάθμιων συμβουλίων με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι υπάλληλοι που βαρύνονται με αδικήματα μετά το πρωτοβάθμιο συμβούλιο, θα πηγαίνουν κατευθείας στο ΣτΕ.

Συνολικά 20.000 αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι το τέλος του 2014. Οι αποχωρήσεις αναμένεται να γίνουν μετά από διπλή αξιολόγηση (προσώπου και θέσεις που κατέχει στο Δημόσιο).

To στίγμα των προθέσεων του έδωσε ήδη ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Ημερησία, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

Βέβαια θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τον Κουβέλη να προβάλει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στο θέμα του Δημοσίου.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/770899/Article.aspx

Τη στιγμή που ανώτατος αξιωματούχος κάνει λόγο με δηλώσεις του στο Reuters για κλείσιμο της συμφωνίας της τρόικας με την Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις .
Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ή εφαρμόσει μέχρι σήμερα όσα επιβάλλονται από την συμφωνία με τους δανειστές της, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας από την τρόικα. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση από το Eurogroup, είπε.
Αντίθετα, σημείωσε ότι για την Κύπρο εγκρίθηκε η έκθεση της τρόικας που μεταξύ άλλων προβλέπει πως το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2020 θα διαμορφωθεί στο 104% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο κρίνεται βιώσιμο.
Σε ότι αφορά την τραπεζική κρίση, μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ ότι οι μέτοχοι, οι επενδυτές αλλά και οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι "θα πρέπει πρώτα η ίδια η χώρα όπου έχει την έδρα της οποιαδήποτε τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσκολίες να παρέχει ρευστότητα στο ίδρυμα, πριν είναι δυνατή οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια από τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης".
«Η εμπλεκόμενη χώρα θα πρέπει να καταβάλει ένα συγκεκριμένο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης πριν είναι δυνατή η έλευση των κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», είπε στους δημοσιγράφους ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο Δουβλίνο, μετά την Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

http://www.newmoney.gr/article/8802/soimple-i-ellada-den-ehei-ekplirosei-tis-proypotheseis-gia-tin-epomeni-dosi

No comments: