6.4.13

Δεν αποκλείει επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών ο Όλι Ρεν «Ιερό το όριο των 100.000 ευρώ»Οι μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι η διάσωση της Κύπρου ήταν εξαίρεση.

«Η Κύπρος ήταν ειδική περιπτωση… όμως η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών», δήλωσε ο Ρεν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο φινλανδικό κανάλι YLE.

«Όμως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει οδηγία για την τραπεζική ασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώνει και το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει νέα δράση ώστε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Κατά τον ίδιο, τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, είναι αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769301/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: