6.4.13

ΕΤΕ + ΕΥΡΩΒ = ????

Τρόικα: Ισως χρειασθεί να κουρέψετε καταθέσεις

Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. «Δική σας η επιλογή...»

Σαφής και χωρίς περιστροφές είναι η θέση της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών: Τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δεδομένα και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όπερ σημαίνει πως η ελληνικη κυβέρνηση μπορεί να πράξει ό,τι επιθυμεί με τη συγχώνευση, αρκεί να μην αυξήσει το χρέος και να μη δεσμεύσει κεφάλαια που προορίζονται για άλλους κλάδους. 
Το πλαίσιο που θέτει η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει οποιοδήποτε σχεδιασμό, αρκεί να μη χρειασθεί να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος.
Όπως αποκάλυψε στο Sofokleousin.gr αξωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν προχωρήσει η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και χρειασθούν σε δεύτερη φάση πρόσθετα κεφάλαια που δεν βρεθούν από ιδιώτες και τις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να εφαρμόσει το δοκιμασθέν στην Κύπρο μοντέλο διάσωσης τραπεζών:  Θα υποχρεωθεί να "κουρέψει" καταθέσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.
Κυβέρνηση και τραπεζίτες θεωρούν αυτό το θέμα "ταμπού" και δεν το συζητούν ούτε ως  έσχατη λύση, αν και στην πραγματικότητα το κούρεμα θα ήταν ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές.
 Προς το παρόν πάντως ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank θα δημιουργούσε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και ποιού μεγέθους.
Σταθμίζοντας λοιπόν τα  δεδομένα και μη γνωρίζοντας αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας θα είναι πλήρως καλυμμένες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται  σε σιωπηρή υπαναχώρηση.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου  της τρόικας,  που διήρκεσε δυομιση ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.  Εξετάσθηκαν  όλες οι πτυχές του ζητήματος,  συμφωνία δεν υπήρξε και το Σάββατο θα γίνει νέα συνάντηση.
Ολα δείχνουν ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι στην κορυφή της ατζέντας και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή.

http://www.sofokleousin.gr/archives/129655.html



Δεν πείθονται, όπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι της τρόικας σχετικά με την αναγκαιότητα της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής και Eurobank, ούτε μετά την δεύτερη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 
Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, «όλα τα ζητήματα είναι ακόμα ανοικτά».
Όπως μεταδίδεται από τους ίδιους κύκλους, το ζητούμενο είναι οι συνέργειες από το deal Εθνικής-Eurobank να αποδώσουν και να μην απαιτηθούν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση.
Νωρίτερα, είχε γίνει δίωρη συνάντηση μεταξύ εννιαμελούς αντιπροσωπείας στελεχών από τις δύο τράπεζες, υπό τον Π. Χριστοδούλου της Εθνικής, με την τρόικα.  Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στο θέμα της μείωσης του κόστους σε περίπτωση συγχώνευσης, στις απολύσεις που θα γίνουν και στο κλείσιμο καταστημάτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται λόγος:
-για μείωση καταστημάτων έως 20% και εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων.
-για μεγάλη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακων καταθέσεων κάτι που μπορεί να έχει όφελος για την νέα τράπεζα της τάξης των 300 εκατ. ευρω επιπλέον.
Τραπεζικές πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις  έλεγαν ότι έτσι κι αλλιώς οι εθελούσιες και το κλείσιμο των καταστημάτων ήταν μέσα στα σχέδια των δύο τραπεζών και έδιναν πιθανότητες 60-40 να γίνει τελικά η συγχώνευση
Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ιδιαιτερα κρίσιμο και εκτιμάται από κάποιες πηγές ότι μπορεί να επιλυθεί την Κυριακή, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, στην συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζουχ, φαίνεται να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αν και όπως πληροφορείται το newmoney. gr o σύμβουλος της τρόικας, που είναι η Bank of America, εισηγείται την συγχώνευση και την ανακεφαλαιοποιηση των δυο τραπεζών.
Επιπρόσθετα και στο θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει σοβαρό θέμα. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων που τους έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπεί ο κ. Στουρνάρας και όχι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιτακης.
Τέλος, όσον αφορά το χαράτσι η τρόικα εξετάζει εάν το κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

http://www.newmoney.gr/article/8130/na-kleisoyn-2-sta-10-katastimata-kai-na-fygoyn-me-etheloysia-2000-ypalliloi-zita-i


Οι προτάσεις της Εθνικής και όχι της Τρόικας όπως παρουσιάστηκαν από την Χατζησωτηρίου

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ εκπροσώπων της Εθνικής υπό την Πόλα Χατζησωτηρίου που θα αναλάβει CFO στην Εθνική και προέρχεται από την Eurobank και τον Πέτρο Χριστοδούλου αναπληρωτή CEO της Εθνικής αναφέρθηκαν τα εξής
1)Παρουσιάστηκε ένα πλάνο συνεργειών που φθάνει τα 4 με 4,5 δις ευρώ και το οποίο ευθέως αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα.
2)Η Εθνική πρότεινε και όχι η Τρόικα όπως λανθασμένα αναφέρεται να μειωθούν οι εργαζόμενοι κατά 5.000.
3)Να πωληθούν δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Στα επιχειρήματα αυτά η Τρόικα ήταν πολύ σκληρή και έως αποδόμησε την επιχειρηματολογία Χατζησωτηρίου η οποία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όπως και ο Π. Χριστοδούλου.
Η Τρόικα εγείρει θέμα για το αν και κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι συνέργειες που παρουσιάζονται και μάλιστα  «αυξήθηκαν» ξαφνικά κατά 800 εκατ με 1 δις ευρώ πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, στο θέμα αυτό επέμεινε η Τρόικα, η οποία δεν είχε πειστεί από τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Η αμφισβήτηση των συνεργειών είναι ξεκάθαρη από την Τρόικα, ξεκάθαρη και απόλυτη.
Όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά ούτε η ΕΚΤ δεν δέχεται ότι μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι συνέργειες.

Επίσης αμφισβητείται η ικανότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου ακόμη και στα επίπεδα που είχε προβλέψει η ΤτΕ για τις 2 τράπεζες μαζί περίπου 7,5 δις ευρώ έως το 2014.
Με βάση ορισμένες πηγές η στάση της Τρόικα έχει σκληρύνει  και εναντιώνεται στα επιχειρήματα που προβάλλει η ελληνική πλευρά.
Θεωρούν ότι το νέο σχήμα θα κρατικοποιηθεί και ότι έχει αποτύχει η προσπάθεια εξεύρευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ειδικά για το ζήτημα της κρατικοποίησης η Τρόικα είναι απόλυτη.
Η σκληροπυρηνική στάση της Τρόικα αυξάνει και τις πιθανότητες ναυαγίου, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει συστημικό σοκ.
Ωστόσο όλοι πρέπει να φανούν ψύχραιμοι, καθώς όλες οι συστημικές τράπεζες και βεβαίως και η Eurobank διαθέτουν τα κεφάλαια από το ΤΧΣ, άρα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες,  αλλά απομένει μόνο η κατανομή δηλαδή πόσα μέσω αμκ και πόσα μέσω ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές.
Από την συνάντηση Σαμαρά του έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν προέκυψε κάτι νεότερο και πλέον επαφίενται όλοι στην πολιτική λύση που θα επιδιώξει να δώσει – αν δώσει, φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο – ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με την Τρόικα.
Η εμπλοκή στο deal Εθνικής – Eurobank λόγω των αιτιάσεων της Τρόικα έχει προκαλέσει έως πανικό στους τραπεζίτες καθώς από την μια βλέπουν τις μετοχές να γκρεμίζονται και από την άλλη μέσω επικίνδυνων διαρροών να παρατηρούνται περίεργες κινήσεις στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες 2-3 μέρες παρατηρούνται δύο φαινόμενα στις καταθέσεις της Eurobank
1)καταθέσεις μετακινούνται προς την Alpha bank αλλά και το αντίθετο σε μικρότερη κλίμακα. H τάση αυτή είναι περιορισμένη αφορά μόνο το δίκτυο και όχι τα private banking.
2)καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σπάνε σε μικρότερα ποσά με εντατικούς ρυθμούς, τόσο στην Eurobank όσο και στην Alpha bank, ειδικά στην Eurobank τις 2-3 τελευταίες μέρες.
Οι δύο τράπεζες είχαν και έχουν τους περισσότερους καταθέτες με ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και προφανώς εγείρεται θέμα μείζονος σημασίας καθώς οι καταθέτες ανησυχούν ειδικά οι ανασφάλιστοι καταθέτες.
Δεν φεύγουν προς άλλες τράπεζες αλλά σπάνε ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε μικρότερα ποσά.

Οι λύσεις που προτείνονται

Μετά την κατηγορηματική απόρριψη από την Τρόικα, της πρότασης να υπάρξει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση ειδικά της Εθνική – Eurobank, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται όπως και η Εθνική, υιοθετώντας την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που κατ΄ ουσία είναι πρόταση της Εθνικής) να υλοποιηθούν 2 αυξήσεις κεφαλαίου με τον όρο να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας, ώστε να μπορέσει να καλύψει την συμμετοχή της στην Eurobank που φθάνει το 85% και να αποφευχθεί το dilution.
Ταυτόχρονα με συνοπτικές διαδικασίες θα πρέπει να πωληθούν οι δραστηριότητες στο εξωτερικό δηλαδή η Εθνική να αποεπενδύσει από την Finansbank και βεβαίως από τα Βαλκάνια και η Εθνική και η Eurobank.
Στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκη και το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πως θα μπορούσε και αν μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλά κατέληξαν ότι το ΤΤ θα μπορούσε να είναι λύση plan B π.χ. θα μπορούσε - αν ναυαγήσει το deal Εθνικής - Eurobank - η Eurobank να συγχωνευθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το σχήμα αυτό να κρατικοποιηθεί και να πωληθεί σε μεταγενέστερη φάση.
Ο Σαμαράς καλείται να δώσει μια πολιτική λύση καθώς η διοίκηση Τουρκολιά - Χριστοδούλου δεν μπορεί να δώσει τραπεζική - επιχειρηματική λύση.
Ουσιαστικά τι ζητάει η Κυβέρνηση και η Εθνική για να διασώσουν το deal, να υλοποιηθούν 2 αυξήσεις κεφαλαίου, να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, η Εθνική να καλύψει το 85% της αμκ της Eurobank ώστε να αποτραπεί το dilution, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε το deal.
Η πρόταση αυτή συζητείται αλλά ακόμη, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς η Τρόικα συνεχίζει να προβάλει τις  βασικές τις αιτιάσεις για το deal Εθνικής με Eurobank.
Επίσης ζητείται  δραστική μείωση του προσωπικού, αναφέρονται έως 5000 εργαζόμενοι καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Ελλάδος με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, όπως προαναφέραμε.

Πέτρος Λεωτσάκος 

__________________________________________

πρέπει να είναι σμπούκος κάποιος για να δέχεται ότι μπορεί να ισχύει η εκτίμηση της ΒλακΡοκ για το ύψος των κερδών 2012-14


No comments: