17.4.13

Beige Book: Βελτιώθηκε ελαφρώς η εικόνα για την αμερικανική οικονομία

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με "ήπιο" ρυθμό, καθώς η ανάκαμψη του στεγαστικού κλάδου και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον κλάδο αυτοκινήτων αντισταθμίζουν τις αδυναμίες που απορρέουν από τις περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, τη λήξη φοροαπαλλαγών και την κακοκαιρία, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Fed για την οικονομία.

Η λεγόμενη Beige Book που καλύπτει το διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου παρουσιάζει μια ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που έκανε λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας με "μέτριο έως ήπιο" ρυθμό.

Στα υπόλοιπα επιμέρους στοιχεία από τις 12 περιφέρειες της Fed, ήπια αύξηση εμφανίζει η καταναλωτική δαπάνη, με τις υψηλότερες τιμές βενζίνης, τη λήξη των μισθολογικών φοροαπαλλαγών και την κακοκαιρία να συγκρατούν την άνοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν το Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα εννέα μηνών.

Οι συνθήκες απασχόλησης παρέμειναν αμετάβλητες ή σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώθηκαν ενώ οι πιέσεις στους μισθούς παρέμειναν σε γενικές γραμμές περιορισμένες.

Το outlook της ανάπτυξης παραμένει αισιόδοξο, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ή και με ελαφρώς βελτιωμένο ρυθμό. Η αβεβαιότητα επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πολιτική και στη μεταρρύθμιση του κλάδου υγείας.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1776382

No comments: