19.4.13

Ιταλία: Αδιέξοδο και νέα φάση στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Σε νέα φάση εισέρχεται η προεδρική εκλογή στην Ιταλία, μετά την ουσιαστική απόσυρση της πρότασης της Κεντροαριστεράς για το Φράνκο Μαρίνι, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο τις πρώτες δύο ψηφοφορίες.
Ο αριθμός των λευκών ψήφων, στάση την οποία επέλεξαν πολλά στελέχη της Κεντροδεξιάς, αλλά και της Κεντροαριστεράς, στη δεύτερη ψηφοφορία ξεπέρασε λίγο μετά τις 19:40 (ώρα Ελλάδας) το ένα τρίτο των συνολικά 1.007 ψήφων των κοινοβουλευτικών και περιφερειακών εκλεκτόρων, γεγονός που σήμανε την αδυναμία εκλογής προέδρου και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Ήδη ωστόσο ο κ. Μαρίνι είχε τεθεί ουσιαστικά εκτός εκλογής, αφού, για να αποφύγουν μια πολιτική ταπείνωσή του, μετά τον απροσδόκτητα χαμηλό αριθμό ψήφων τον οποίο είχε λάβει στην πρώτη ψηφοφορία (521),  τόσο οι βουλευτές της Κεντροαριστεράς, όσο και εκείνοι του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, επέλεξαν να μην τον ψηφίσουν καθόλου.
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των εκλεκτόρων της Κεντροαριστεράς για να αποφασιστεί η επόμενη κίνηση της πολιτικής παράταξης εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας, την Παρασκευή το πρωί.
Ο κ. Μπερσάνι σημείωσε ότι πλέον η εκλογή έχει περάσει σε «νέα φάση», προσθέτοντας ότι η Κεντροαριστερά θα προχωρήσει σε νέα πρόταση για το πρόσωπο του νέου ιταλού Προέδρου.
Ο βασικός αντίπαλός του κ. Μαρίνι, ο νομικός Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 243 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και 230 στη δεύτερη
Από την τέταρτη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με απλή πλειοψηφία.
Τον Φράνκο Μαρίνι είχαν στηρίξει αρχικώς επίσημα και οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Κέντρου του Μάριο Μόντι, ενώ οι δυνάμεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στηρίζουν την υποψηφιότητα Ροντοτά.
«Εξέγερση» εντός της Κεντροαριστεράς
Ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και βασικός διεκδικητής της θέσης του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση, Ματέο Ρέντσι, είχε αποκαλέσει νωρίτερα τον κ. Μαρίνι «υποψήφιο του περασμένου αιώνα» ο οποίος δεν έχει κανένα χάρισμα ή διεθνή αναγνωρισιμοτητα και επελέγη μόνο με κριτήριο το ότι ήταν αποδεκτός από τον κ. Μπερλουσκόνι.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει σπάσει σε κομμάτια, δεν υπάρχει πλέον ως ενιαίος φορέας», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, κοινοβουλευτικός ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας, του κόμματος - πυρήνα της Κεντροδεξιάς υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Την επιλογή να μην ψηφίσουν υπέρ του κ. Μαρίνι, αλλά υπέρ του κ. Ροντοτά έκαναν και οι 46 εκλέκτορες της ριζοσπαστικής αριστερής συνιστώσας της Κεντροαριστεράς «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» (SEL).
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποχώρηση Μπερσάνι, ο αρχηγός του SEL, Νίκι Βέντολα, αποκάλεσε λάθος την επιλογή Μαρίνι, συμπληρώνοντας ότι επρόκειτο για μία υποψηφιότητα η οποία ενοποιούσε την Κεντροδεξιά και όχι την Κεντροαριστερά.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής.

http://www.naftemporiki.gr/story/642134

No comments: