19.4.13

ωραία εβδομάδα στις ΗΠΑ


Τέξας: Σε αναζήτηση επιζώντων στο εργοστάσιο λιπασμάτων

Ομοσπονδιακή βοήθεια για την καταστροφή ζητεί το Τέξας
Στην αναζήτηση επιζώντων έχουν επιδοθεί οι αρχές του Τέξας, μετά την ισχυρή έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε μονάδα παραγωγής λιπασμάτων και η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, με τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15 νεκρούς.
Οι τραυματίες από την έκρηξη στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γουέικο, ξεπερνούν τους 160, ενώ δεκάδες κατοικίες πέριξ των εγκαταστάσεων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Τρεις εκ των τεσσάρων εθελοντών πυροσβεστών βρίσκονται ανάμεσα στους αγνοούμενους από την έκρηξη, η οποία βιώθηκε από την ευρύτερη περιοχή με ένταση ανάλογη ενός μικρού σεισμού 2,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι τοπικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροή αμμωνίας.

http://www.naftemporiki.gr/story/642178

Ένας αστυνομικός νεκρός από πυρά ενόπλου στο MIT

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου σε κτήριο του πανεπιστημίου ΜΙΤ στα περίχωρα της Βοστόνης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Στον χώρο της πανεπιστημιούπολης σήμανε συναγερμός, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό ...

 http://www.naftemporiki.gr/story/642291


 

Βοστόνη: Νεκρός ο ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στον μαραθώνιο

Αναζητείται ο δεύτερος ύποπτος

Ένας από τους δύο υπόπτους για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης υπέκυψε στα τραύματά του μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο προάστιο Ουότερταουν της πόλης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος κυκλοφορεί ελεύθερος και είναι «οπλισμένος και επικίνδυνος».
Το Associated Press μεταδίδει ότι οι δύο ύποπτοι ήταν αδέρφια που προέρχονταν από ρωσική περιοχή κοντά στην Τσετσενία και βρίσκονταν στις ΗΠΑ για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ ο καταζητούμενος ονομάζεται Ντζόχαρ Τσάρνεφ και είναι 19 ετών.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, νεκρός είναι ο γνωστός ως ύποπτος νούμερο ένα από το οπτικό υλικό που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ενώ ασύλληπτος παραμένει ο ύποπτος νούμερο δύο «με το λευκό καπέλο», όπως υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τρομοκράτη».
Πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στη διάρκεια καταδίωξής τους από την αστυνομία.
Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Ουότερταουν, ενός προαστίου της Βοστόνης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο ύποπτος είναι οπλισμένος και «έχει έρθει εδώ για να σκοτώσει κόσμο».
Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να κλειδώσουν τις πόρτες των σπιτιών τους, να μην ανοίγουν σε κανέναν εκτός αν είναι σίγουροι ότι πρόκειται για αστυνομικό και να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα.
Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στο Ουότερατουν και όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της Βοστόνης  όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου. Το πανεπιστήμιο τού Χάρβαρντ θα παραμείνει κλειστό σήμερα, ενώ το ΜΙΤ ακύρωσε όλα τα μαθήματα.
Νωρίτερα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου σε κτήριο του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που βρίσκεται μεταξύ Βοστόνης και Ουότερταουν.
Λίγο μετά, η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για μία κλοπή αυτοκινήτου, κατά την οποία οι δύο δράστες κράτησαν όμηρο τον οδηγό για μισή ώρα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν καταδίωξη του οχήματος στο Ουότερταουν, στη διάρκεια της οποίας οι δράστες έριξαν εκρητικά και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, πιστεύουμε ότι ο ένας από τους υπόπτους χτυπήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθη. Ο δεύτερος ύποπτος κατάφερε να ξεφύγει από το αυτοκίνητο και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό του», είπε δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Τίμοθι Άλμπεν.
Σύμφωνα με τους γιατρούς στο τοπικό νοσοκομείο, ο ύποπτος μεταφέρθηκε εκεί με τραύματα από σφαίρες και πιθανώς από εκρηκτικά, και στη συνέχεια υπέκυψε.
Για την κατάσταση ενημερώθηκε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Στη δημοσιότητα οπτικό υλικό με τους υπόπτους
Πριν από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ωρών, το FBI είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο των δύο υπόπτων για την αιματηρή επίθεση στη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 180, καλώντας τους πολίτες  να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.
Στις φωτογραφίες ο ύποπτος νούμερο ένα, όπως αποκαλείται, εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο και ο ύποπτος νούμερο δύο φέρει λευκό καπέλο.
«Κάποιος εκεί έξω ξέρει αυτά τα άτομα. Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, είναι προς το συμφέρον μας. Κάθε στοιχείο μας φέρνει πιο κοντά στη δικαιοσύνη», ανέφερε κατά τη διάρκεια επίσημης ανακοίνωσης ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, Ρίτσαρντ Ντελάριερς.
Ο ίδιος δήλωσε πως ο δεύτερος ύποπτος θεωρείται ότι είναι αυτός που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά η οποία εξερράγη στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των υπόπτων αποτυπώθηκαν από κάμερες ασφαλείας.

http://www.naftemporiki.gr/story/642381


Σε εξέλιξη τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο ύποπτο

«Τεράστιο ανθρωποκυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη από σπίτι σε σπίτι, σύμφωνα με τις αρχές της Μασαχουσέτης, για τον εντοπισμό ενός από τους δύο υπόπτους για τη διπλή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντεβάλ Πάτρικ, δήλωσε ότι η αστυνομία ζητεί από όλους τους κατοίκους της Βοστόνης και των γύρω περιοχών να μείνουν στα σπίτια τους, να κλειδώσουν τις πόρτες και να μην ανοίγουν σε κανέναν εκτός αν είναι σίγουροι ότι πρόκειται για αστυνομικό. Ο ύποπτος έχει περιγραφεί ως οπλισμένος και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Τσετσένοι τρομοκράτες;
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ύποπτοι ήταν αδέρφια, ο 19χρονος Ντζόχαρ Τσάρνεφ και ο 26χρονος Ταμερλάν Τσάρνεφ. Ο μεγαλύτερος σκοτώθηκε ενώ ο μικρότερος αναζητείται. Τα αδέρφια φέρονται να βρίσκονταν για χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι οι δράστες είχαν σχέση με τον ακραίο ισλαμισμό. Σύμφωνα με άλλα πρακτορεία, οι δύο είχαν καταγωγή από ρωσική περιοχή κοντά στην Τσετσενία.

 
Οι ύποπτοι των επιθέσεων στη Βοστόνη
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, νεκρός είναι ο γνωστός ως ύποπτος νούμερο ένα από το οπτικό υλικό που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ενώ ασύλληπτος παραμένει ο ύποπτος νούμερο δύο «με το λευκό καπέλο». Πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στη διάρκεια καταδίωξής τους από την αστυνομία.
http://www.naftemporiki.gr/story/642624

 




 

No comments: