19.4.13

Ιταλία: Χωρίς αποτέλεσμα και η τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας



Άκαρπη αποδείχθηκε και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κατά την οποία ήταν ακόμη απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων των 1.007 εκλεκτόρων (βουλευτών, γερουσιαστών, περιφερειακοί αντιπρόσωποι), σύμφωνα με μερική καταμέτρηση των ψήφων.
Στα μισά της καταμέτρησης, πάνω από το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών και περιφερειακών αντιπροσώπων είχαν ήδη ψηφίσει λευκό ή υποψηφίους διαφορετικούς του Ρομάνο Πρόντι, τον οποίο στηρίζει πλέον η Κεντροαριστερά, από την οποία προέρχεται.
Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περισσότερα από 420, καθιστώντας αδύνατο για οποιονδήποτε από τους υποψηφίους να πετύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 672 ψήφους.
Από την τέταρτη ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας μπορεί να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία (504 ψήφους), γεγονός το οποίο καθιστά πιθανή την εκλογή του κ. Πρόντι.

http://www.naftemporiki.gr/story/642597

Ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την ομόφωνη στήριξη των μελών του Δημοκρατικού Κόμματός του, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από το κόμμα.
Ο κ. Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας της Αριστεράς, αλλά έχει απορριφθεί ως υποψήφιος από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν από τους παλαιότερους πολιτικούς εχθρούς του.

http://www.naftemporiki.gr/story/642363

No comments: