4.4.13

Προειδοποίηση ΔΝΤ σε Δανία για τα στεγαστικά δάνεια [φούσκες]

Η φούσκα των ακινήτων εκτοξεύει τον δανεισμό των νοικοκυριών – «Καμπανάκι» και για Ολλανδία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την κυβέρνηση της Δανίας να αποσύρει σταδιακά τύπο στεγαστικού δανείου σύμφωνα με τον οποίο ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τους τόκους την πρώτη δεκαετία, θεωρώντας ότι αυτού του είδους τα δάνεια μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τραυματισμένη αγορά κατοικίας. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν συνετό (η Δανία) να αποσύρει σταδιακά αυτά τα δάνεια δεδομένου του ρίσκου. Η αγορά ακινήτων της Δανίας έχει ήδη υποστεί μια διόρθωση», αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο Γινγκμπίν Ξιάο, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στο ΔΝΤ. Οι περιπτώσεις Δανίας και Ολλανδίας, με τη δεύτερη να βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση από την Κομισιόν για την ύπαρξη «φούσκας» στα ακίνητα, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα του υπερβολικού δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν εντοπίζεται μόνο στην «αμαρτωλή» Νότια Ευρώπη.
«Σε πολλές χώρες ο συγκεκριμένος τύπος των δανείων είναι απαγορευμένος», λέει ο κ. Ξιάο, καθώς το ΔΝΤ επικρίνει, μετά την κεντρική τράπεζα και τη Standard & Poor’s, τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων της Δανίας, αξίας 390 δισ. ευρώ. Οι δανικές τράπεζες που ειδικεύονται στα στεγαστικά δάνεια άρχισαν να προσφέρουν το συγκεκριμένο προϊόν το 2003 και, κατά το Bloomberg, σήμερα τα εν λόγω δάνεια αποτελούν το 56% των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες ενδεχομένως να χρειαστούν βοήθεια για να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Για το ΔΝΤ η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης είναι πώς θα προχωρήσει στην απόσυρση των επικίνδυνων δανείων χωρίς να δεχθούν ισχυρό πλήγμα οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.
Οι αναλυτές της S&P υποστήριξαν τον προηγούμενο μήνα ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα πρέπει να βρει τρόπους να πείσει τους δανειολήπτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν σταδιακά και το κεφάλαιο που οφείλουν. Ηδη η Κοπεγχάγη έχει απορρίψει ένα σχέδιο που παρουσίασαν οι τράπεζες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο. Οι τιμές κατοικιών έχουν υποχωρήσει στη Δανία κατά περισσότερο από 20% από τότε που έσκασε η «φούσκα» ακινήτων το 2008. Η ύπαρξη των δανείων όπου ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώνει για κάποια χρόνια μόνο τους τόκους του δανείου επέτρεψε στους δανειολήπτες να πληρώνουν τη δόση ακόμη και σε περίοδο ύφεσης, ωστόσο έχει εκτοξεύσει το ιδιωτικό χρέος της Δανίας σε πρωτοφανές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Κάσπερ Αντερσεν, αναλυτή της S&P, οι δανικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής και να διαγράψουν ορισμένα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Η πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» που απολαμβάνει η Δανία διατηρεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών σε πολύ χαμηλό επίπεδο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν ορισμένα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, εκτιμά ο κ. Αντερσεν. Οι διαγραφές στεγαστικών δανείων αντιστοιχούν στο 0,08% των δανείων που έχουν δοθεί, ωστόσο υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας της Δανίας εντείνεται.
Και στην Ολλανδία, όμως, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 20% από το 2008, ενώ την 1η Φεβρουαρίου το ολλανδικό κράτος κρατικοποίησε την 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας SNS Reaal, επαληθεύοντας τις ανησυχίες περί ύπαρξης «φούσκας» στην ολλανδική κτηματαγορά. Το 2011, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η ολλανδική αγορά κατοικίας είναι ευάλωτη, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύφεση της οικονομίας κατά 0,9% και 0,5% του ΑΕΠ το 2012 - 2013. Η ολλανδική κυβέρνηση ήρε τις φοροαπαλλαγές για δάνεια όπου αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι, όπως είχε συστήσει το Ταμείο. Τον Ιανουάριο οι τιμές των ακινήτων στην Ολλανδία υποχώρησαν κατά 9,6%, ενώ αποστολή του ΔΝΤ στην Ολλανδία τον Μάρτιο προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην παρέμβει προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2013_516065

No comments: