6.4.13

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος - "Κουτσουρεύονται" τα κίνητρα για ΑΠΕ

Η Βουλή υπερψήφισε αργά την Πέμπτη τον νέο επενδυτικό νόμο, που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την παρατεταμένη ύφεση.
Με το νέο νόμο διευρύνεται η κατηγορία των "στρατηγικών" επενδύσεων για τις οποίες προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Παράλληλα συστήνεται και μία κεντρική αρχή για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να παρακάμπτονται τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Επενδυτικά σχέδια, που δεν έχουν σημαντικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα εγκρίνονται ταχύτερα, ενώ την τήρηση των όρων της επένδυσης θα μπορούν πλέον να επιβλέπουν και ιδιωτικοί φορείς.

"Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της ανεργίας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με θεωρίες και ιδεολογήματα... σήμερα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται νέες επενδύσεις", δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζονται για πρώτη φορά οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των υδατοδρομίων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία ενός νέου τουριστικού κλάδου.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας του μνημονίου από το 2010 έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 20% περίπου το διάστημα 2008-2012. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κατά 60%, με το νέο επενδυτικό νόμο ωστόσο αναμένεται να ανακάμψουν με έντονους ρυθμούς από το 2014 και ύστερα


http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/item/221179-Yperpshfisthke-apo-th-Boylh-o-neos-ependytikos-nomos
 
 Μόνο φορολογικά κίνητρα - και όχι επιδοτήσεις - θα δίνονται εφεξής σε επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ μετά τη δημοσίευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο και έγινε αποδεκτή κατά την ψήφισή του νόμου χθες από την ολομέλεια της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού είχαν σταματήσει για τα φωτοβολταϊκά, ενώ με βάση την υπό ψήφιση τροπολογία πλέον οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού για έργα ΑΠΕ περιορίζονται μόνο σε φορολογικά κίνητρα.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα εξαιρούνται από τον επενδυτικό νόμο και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στο κομμάτι της ενέργειας, ο νέος επενδυτικός περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκληθεί στη διάρκεια της υλοποίησης εγκεκριμένων σχεδίων. Έτσι για παράδειγμα για φ/β έως 100KV προβλέπεται ότι θα εκδοθεί απόφαση του ΥΠΑΝ για τα δικαιολογητικά και τον τρόπο ελέγχου και έκδοσης αποφάσεων ολοκλήρωσης και πιστοποίησης έναρξης παραγωγικής λειτουργίας.

Για άλλα έργα που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αδειοδότησης, θα επιτρέπεται η εγκατάστασή τους, σε άλλη ανάλογη ή ομοειδή έκταση, τηρουμένων των διατάξεων περί αδειοδοτήσεως. Για αυτό θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στο Invest in Greece.

Για να γίνει δεκτό ένα αίτημα τροποποίησης, θα πρέπει επιπλέον να διασφαλίζεται ότι:

* Εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι αρχικοί στόχοι της επένδυσης και διατηρείται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της.
* Εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της προκήρυξης.
* Δεν επέρχεται αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ούτε αύξηση του ύψους του ποσού της ενίσχυσης.
 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1767553

No comments: