4.4.13

Β. Κορέα: Απαγορεύεται για δεύτερη μέρα η είσοδος στο συγκρότημα Κάεσονγκ

Για δεύτερη συνεχή ημέρα η Βόρεια Κορέα εμπόδισε σήμερα το πρωί τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται.
Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε την Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν έχει ανακοινώσει πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι απαγορεύσεις, αλλά δήλωσε ότι οι εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν.
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα διέψευσε αναφορές δικών της μέσων ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε την αποχώρηση των νοτιοκορεατών εργαζομένων από το βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ.
«Δεν υπήρξε καμία απαίτηση η οποία να αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απομακρυνθούν από το βιομηχανικό πάρκο έως τις 10 Απριλίου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η παρανόηση προκλήθηκε μετά από την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει τη λίστα των εργαζομένων, που σχεδιάζουν να φύγουν από το συγκρότημα έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Το αίτημα του Βορρά σε διάφορες εταιρείες, για τη λίστα των εργαζομένων που επιστρέφουν στο Νότο έως τις 10 Απριλίου, έχει διαστρεβλωθεί και φάνηκε σαν η Βόρεια Κορέα να ζήτησε τη συνολική αποχώρηση των εργαζομένων», ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης.
Νωρίτερα, το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η βόρεια Κορέα αποφάσισε να επιτρέψει σε 222 νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να αναχωρήσουν εντός της ημέρας από τη βιομηχανική ζώνη, αφήνοντας εντός του Καεσόνγκ 606 Νοτιοκορεάτες.
Στο βιομηχανικό πάρκο του Καεσόνγκ δραστηριοποιούνται 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες. Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε με κλείσιμο της ζώνης, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

http://www.naftemporiki.gr/story/635179

No comments: