6.4.13

Πορτογαλία: «Πόρτα» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στον προϋπολογισμό

Γροθιά στο στομάχι της κυβέρνησης Κοέλιο στην Πορτογαλία αποτέλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία τέσσερα σημεία του προϋπολογισμού λιτότητας του 2013 αντίκεινται στο Σύνταγμα.
Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στο επίδομα αδείας των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και τις περικοπές στο επίδομα ανεργίας, αφήνοντας μαύρη τρύπα της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα, όμως, με τον οικονομολόγο Ζοάο Καντίγκα Εστέβες, «από τεχνικής και οικονομικής άποψης, πιστεύω πως όλα μπορούν να γίνουν. Προφανώς, το πολιτικό πρίσμα είναι οπωσδήποτε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά σε όρους προϋπολογισμού, σε όρους των στόχων που έχουμε καθορίσει με την τρόικα, θεωρώ πως πρέπει να τους φέρουμε εις πέρας, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».
Ο προϋπολογισμός του 2013 υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο, παρά την αντίθεση ακόμη και του προέδρου της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ομοϊδεάτη του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση ενδέχεται να επιταχύνει την πτώση της ήδη φθαρμένης κυβέρνησης. Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται επειγόντως το Σάββατο, προκειμένου να καταλήξει σε ισοδύναμα μέτρα.

http://gr.euronews.com/2013/04/06/portuguese-constitutional-court-rejects-part-of-austerity-plan/

No comments: