6.4.13

«Έξωση» από το City σε πρώην τραπεζίτες

«Πρότυπο αυτο- εξαπάτησης και θρασύτητας» : έτσι χαρακτηρίζει η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Βρετανίας τη διοίκηση της τράπεζας HBOS, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, που κατέληξε να διασωθεί από το βρετανικό κράτος.
Η Επιτροπή ζητά από τις αρχές να απαγορεύσουν στους τρεις πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Sir James Crosby, Lord Stevenson και Andy Hornby, να εργαστούν οπουδήποτε αλλού στον τραπεζικό κλάδο.
Απόφαση που έχει περισσότερο συμβολική αξία, αφού οι καριέρες τους έχουν, έτσι και αλλιώς καταστραφεί, μετά το πόρισμα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άντριου Τάιρι, δήλωσε: «οι διοικούντες, ακόμα και στην κορυφή, ήταν πολύ χαμηλών επιδόσεων. Καθοριστικές αποφάσεις που λαμβάνονταν σε επίπεδο Δ.Σ. οδηγούσαν την τράπεζα «στα βράχια», όπως αποδείχτηκε.»
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση είχε χορηγήσει τόσα επισφαλή δάνεια και είχε επενδύσει τόσο άστοχα, που ακόμα και αν δεν είχε προκύψει η κρίση του 2008, η τράπεζα θα κατέρρεε.
Κάτι που συνέβη τελικά το 2009, με τους μετόχους να χάνουν το 96% των επενδύσεων τους, χιλιάδες εργαζομένους να καταλήγουν στο δρόμο και τους φορολογουμένους να «βάζουν» €24 δισεκατομμύρια στο νέο σχήμα με τη Lloyds.

http://gr.euronews.com/2013/04/05/hbos-colossal-failure-blamed-on-its-bosses/

No comments: