15.4.13

Τι αναφέρει το Μνημόνιο για την ΚύπροΤο κόστος σωτηρίας της Κύπρου παρουσίασε αύξηση-σοκ φτάνοντας από τα 17,5 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Λευκωσία πρέπει να καλύψει το μεγαλύτερο ποσό από αυτά τα επιπλέον σχεδόν 6 δισ. ευρώ με σκληρή λιτότητα και περικοπές, αφού το δάνειο από την τρόικα θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από ττο Μνημόνιο, το οποίο συζήτησαν και ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο.

Διαβάστε το Μνημόνιο για την Κύπρο

Διαβάστε το οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος

Το αρχικό ποσό των 17,5 δισ. ευρώ, από τα οποία η Λευκωσία θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα 7 δισ. ευρώ, προβλεπόταν στο προσύμφωνο που είχε αποδεχθεί τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Χριστόφια.

Τώρα όμως η Κύπρος πρέπει να βρει 13 δισ. ευρώ. Αυτές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αιφνιδίασαν τη Λευκωσία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε την ευθύνη στην «ατολμία και αναβλητικότητα» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απέδωσε μάλιστα την αύξηση του πακέτου στα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στις τράπεζες και στις εκροές που σημειώθηκαν.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=507472

No comments: