5.4.13

Παρέκκλιση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης από τον στόχο «βλέπει» ο Κερ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τους επόμενους 18 μήνες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2%, δήλωσε ο κ. Μπενουά Κερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, συγκριτικά με το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κοντά στο 2%, αλλά όχι πάνω από αυτό.
«Έχουμε ένα ρυθμό πληθωρισμού που φαίνεται ότι θα απομακρυνθεί από το στόχο της ΕΚΤ για 2% τους επόμενους 18 μήνες», σημείωσε ο κ. Κερ, σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού είναι εξίσου ανησυχητική με την άνοδό του. «Είναι ακόμα σχετικά κοντά στο στόχο του 2%, αλλά κινείται κάτω από το στόχο αυτό και είναι κάτι που προφανώς παρακολουθεί το διοικητικό συμβούλιο, καθώς ο στόχος μας είναι για 2%», είπε.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία συμφωνούν με τις προβλέψεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ευρωζώνη για το 2013 και το 2014, «χωρίς άσχημες εκπλήξεις», επεσήμανε ο κ. Κερ, λέγοντας ότι αυτό δικαιολογεί την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να μην μειώσει τα επιτόκια παρά τις ανησυχίες για την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1901956&nt=103

No comments: