10.4.13

Ανατροπή δεδομένων με εμπορικό έλλειμμα στην Κίνα

Εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε η κινεζική οικονομία το Μάρτιο ύψους 880 εκατ. δολ., με τους αναλυτές ωστόσο να κρίνουν θετικά αυτή την εξέλιξη κάνοντας λόγο για σαφή ένδειξη ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης.

Η αλλαγή είναι απότομη, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είχε καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 15,3 δισ. δολ.. Οι αναλυτές προέβλεπαν για το Μάρτιο εμπορικό πλεόνασμα 15,4 δισ. δολ.

Ιδιαίτερα οξεία είναι η στροφή στις εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν με σχεδόν ποσοστό τριπλάσιο των προβλέψεων. Συγκεκριμένα ενισχύθηκαν κατά 14,1% σε ετήσια βάση., ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 5,2%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% ενώ οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση κατά 10,5%.

Ο Haibin Zu αναλυτής της JPMorgan στο Χονγκ Κογκ εκτιμά πως η εκτίναξη των εισαγωγών το Μάρτιο ενδεχομένως να εκμηδενίζει τις ανησυχίες για την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα. «Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των εισαγωγών για το Μάρτιο υποδεικνύει ότι ο κύκλος προφανώς βρίσκεται σε σημείο καμπής» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν η εγχώρια ζήτηση αποδειχθεί ισχυρότερη των εκτιμήσεων, τότε προφανώς είναι μία θετική εξέλιξη για την οικονομία»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/770073/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: