22.4.13

ΧΑ: Τα κέρδη στις τράπεζες

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τραπεζοκεντρικής ανόδου, κάτι που διατήρησε την έντονη επιφυλακτικότητα στις τάξεις των θεωρούμενων συντηρητικών χαρτοφυλακίων, με το τελευταίο να "μεταφράζεται" στον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Μάλιστα η βύθιση του τζίρου παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αυτό που δείχνει περίπου βέβαιο, είναι ότι τα λίγα ξένα funds που παρακολουθούν έστω και από "απόσταση ασφαλείας" τα δρώμενα στο ταμπλώ, ασφαλώς και ενδιαφέρονται για μία επιτυχή κατάληξη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, παρά τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ανάτασης για τον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι το σημερινό +18,33% του τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 10 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει καταγραφεί στις 14/6/2011 (+23,39%).

Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι η σημαντική αισιοδοξία που εκδήλωσαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, ενισχύοντας το υπάρχον premium για το συμβόλαιο του δείκτη σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν εδώ υπάρχει και μία σχετική στρέβλωση, αφού ο τίτλος της Coca-Cola συνεχίζει να υφίσταται στον FTSE25, αλλά δεν τον επηρεάζει λόγω της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 355.009.967 μετοχές της 3Ε, ή το 96,85% του συνόλου, προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης. Παράλληλα, το Χ.Α. ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι την ολοκλήρωση της πρότασης. 

Η Ελβετική εταιρεία, που αποτελεί, πλέον, τη holding του ομίλου θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) για τις εναπομείνασες σε ελεύθερη διασπορά μετοχές της Coca - Cola Hellenic. Για να ολοκληρωθεί, όμως το squeeze out θα χρειασθεί κάποιος χρόνος. Εν τω μεταξύ στις 29 Απριλίου θα ξεκινήσει στο Λονδίνο (Premium αγορά του LSE) και παράλληλα σε Αθήνα και Ν. Υόρκη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Coca - Cola HBC AG.

Έτσι, για το διάστημα από τις 29 Απριλίου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του squeeze out στο Χ.Α. θα διαπραγματεύονται οι μετοχές, τόσο της 3Ε (θα υπαχθούν στην κατηγορία χαμηλής διασποράς μέχρι και την ολοκλήρωση του squeeze out), όσο και της μητρικής της Coca - Cola HBC AG, που θα αντικαταστήσουν αυτές της , σε όλους τους δείκτες, στους οποίους συμμετέχουν, από το πρωί της Δευτέρας 29 Απριλίου.

Η στάθμιση των μετοχών της Coca - Cola HBC στους δείκτες θα είναι αντίστοιχη ή ελαφρώς χαμηλότερη αυτής της 3Ε, λόγω του πιθανού χαμηλότερου free float. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρό διάστημα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α θα αυξηθεί, πλασματικά, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μιας και θα διαπραγματεύονται σε αυτό τόσο οι μετοχές της μητρικής όσο και της θυγατρικής Coca Cola.

Άλλο ένα σημείο που μπορεί να αξίζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την σημερινή συνεδρίαση, είναι το γεγονός ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που είχαν περιθώριο να αγοράσουν από την spot Αγορά, όσοι είχαν δανειστεί μετοχές της Alpha Bank, τα Παράγωγα προϊόντα της οποίας είχαν τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της Παρασκευή 19/4, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τις επιστρέψουν στο Τ+3, δηλαδή την Πέμπτη 25/4. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δελτίο του Χ.Α., της Παρασκευής 19/4, υπήρχαν δανεισμένοι 6.806.566 τίτλοι της Alpha Bank και αυτό μπορεί να έπαιξε τον ρόλο του.

Από εκεί και πέρα, μπορεί το ημερήσιο trading να επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, όμως τα μάτια της Αγοράς ήταν στραμμένα στον τίτλο του ΟΠΑΠ, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 6,75 ευρώ (-3,85%) και επέστρεψε στο "πράσινο", μόλις στις 16.55.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/772719/ArticleMarketComment.aspx

No comments: