4.4.13

Ντράγκι: Παραμένουν τα πτωτικά ρίσκα

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι.
"Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα έχει επεκταθεί και στο πρώτο μισό του έτους και αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη για το δεύτερο μισό του έτους, η οποία υπόκειται σε καθοδικά ρίσκα" ανέφερε.

Στα καθοδικά ρίσκα περιλαμβάνεται η πιθανότητα μιας ακόμα πιο αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και μια πιο αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία βαθύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες και ότι το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει κοντά στο στόχο του 2%.

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι σε πολλές χώρες υπάρχει στενότητα στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι το ευρωσύστημα προσφέρει τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείσουν επιχειρήσεις και με τις εγγυήσεις αυτών των δανείων να δανειστούν από τις κεντρικές τράπεζες.

Αυτό δουλεύει πολύ καλά σε κάποιες χώρες αλλά σε άλλες όχι. «Πρέπει να βρούμε γιατί δεν δουλεύει» ,και να το διορθώσουμε.

Κυπριακή διάσωσηΑπαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η θέση της ΕΚΤ στην πρώτη απόφαση του eurogroup για την Κύπρο η οποία προέβλεπε «κούρεμα» και για τους ασφαλισμένους καταθέτες, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ είχε πρόταση που προέβλεπε ότι δεν θα πειραχθούν καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Ανάλογη θέση είχε και η ΕΕ. Μετά τις διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές οδήγησαν στην επιβολή του φόρου σε όλες τις καταθέσεις.

«Αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο και γι’ αυτό διορθώθηκε άμεσα στην τηλεδιάσκεψη του eurogroup», σημείωσε


Αμετάβλητο το επιτόκιο
Νωρίτερα η ΕΚΤ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%.

Παρά τις έντονες πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την έκπληξη από την Ιαπωνία, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας λίγο νωρίτερα διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι πιέσεις, πάντως ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, για πρόσθετη χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι έντονες - ειδικά μετά το νέο «σοκ» της Κύπρου.

Ενδείξεις για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης όσον αφορά την πρόσθετη στήριξη αναμένεται να προκύψουν από τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή Μάριο Ντράγκι, που ακολουθεί λίγο αργότερα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να αποφασιστεί πρόσθετη μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο επόμενο τρίμηνο, αλλά για την ώρα το μόνο που θα μπορούσε ίσως να αποφασιστεί τώρα είναι νέα χαλάρωση των κανόνων για τους τίτλους που δέχεται η ΕΚΤ ως collateral.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/768862/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: