4.4.13

Ξεκίνησε η συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα - Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάληξη των διαπραγματεύσεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα της φορολόγησης ακινήτων. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε αντίδραση της τρόικας στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, αφού και οι εκπρόσωποι των δανειστών προσπαθούσαν να την αποτιμήσουν μετά τη σχετική ενημέρωση απο τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Ερωτώμενος από την «Κ», κατά τη διάρκεια του σημερινού μπρίφινγκ των δημοσιογράφων, για την καθυστέρηση στην καταβολή της «υπό-δόσης» του Μαρτίου και το «κόλλημα» στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης. Η αποστολή βρίσκεται στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μόλις έχουμε νέα θα σας πούμε. Συνήθως αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν. Δεν είναι σκόπιμο σε αυτή την χρονική συγκυρία να σας αποκαλύψουμε ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης»
Κατά τη διάρκεια της απουσίας της τρόικας, δεν έκλεισε κανένα από τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν πριν διακοπούν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Αλλωστε, στόχος της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής να επέλθει συμφωνία για όλα τα ζητήματα και να μην κλείνουν ένα - ένα τα μέτωπα. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στην ελληνική πλευρά, ότι μπορεί να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση και να υπάρξουν περισσότερα οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε προστέθηκε κι άλλο ένα «αγκάθι» στις συζητήσεις, καθώς η τρόικα οριστικοποίησε τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό «κενό» των ετών 2013-2014. Στις μέχρι και χθες το βράδυ επικοινωνίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των δανειστών, οι εκπρόσωποι των τελευταίων δεν είχαν «ανοίξει τα χαρτιά» τους για τις προτάσεις που είχε αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα ανοικτά μέτωπα. Ετσι, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόικας για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα λάβει και εισπράξει και την πρώτη αντίδραση της τρόικας.
Από το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση θα εξαρτηθεί και το εάν θα κυλήσουν ομαλά οι επόμενες μέρες και εάν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως τις 14 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου (ύψους 2,8 δισ.) και της επόμενης (6 δισ.), δεν αναμένεται να ληφθεί στο άτυπο Eurogroup της 12ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο.
Στα θέματα που θα πρέπει να επέλθει συμφωνία τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται:
1. Ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και το πόσο θα περιοριστεί το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
2. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Πέραν του προγραμματισμού της τοποθέτησης σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων φέτος, θα πρέπει να συμφωνηθεί και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.
3. Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και Eurobank και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά. Κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά.
4. Ρυθμίσεις για τα χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
5. Αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/04/2013_491720

No comments: