5.4.13

Σόιμπλε: Στο στόχαστρο οι φορολογικοί παράδεισοι - Γερμανία:Προειδοποίηση τραπεζών για "παραδείσους"

Σφοδρή επίθεση κατά των φορολογικών παραδείσων εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας μάλιστα από την Ε.Ε. να κινηθεί νομικά. Αναφερόμενος τόσο στην περίπτωση της Κύπρου, όσο και στην έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), που έφερε στο φως περισσότερα από 2 εκατ. έγγραφα για offshore εταιρείες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του. Επισημαίνεται ότι η έρευνα έφερε στο φως και στοιχεία για εκατοντάδες offshore εταιρείες γερμανικών συμφερόντων.

«Χαίρομαι γι' αυτήν την έρευνα που θα εντείνει τις πιέσεις», δήλωσε μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μένει να αποδειχθεί πόση από αυτήν τη δραστηριότητα είναι πραγματικά παράνομη. «Μεγάλο μέρος, όμως, βρίσκεται τουλάχιστον στην γκρίζα ζώνη», είπε.

«Δεν μας αρέσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι επιτυχές και πως θα καταρρεύσει, όπως έγινε στην Κύπρο», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται. Στην περίπτωση της Κύπρου έχουμε διαπραγματευτική ισχύ που δεν έχουμε με άλλους φορολογικούς παραδείσους. Όταν, όμως, οι τράπεζες σε κάποιο μέλος της ευρωζώνης χρεοκοπούν, δεν μπορούν να περιμένουν από άλλες χώρες της ευρωζώνης να τις καταστήσουν ξανά φερέγγυες».

Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανία θα ζητήσει από την Ε.Ε. να κινηθεί νομικά εναντίον φορολογικών παραδείσων «χωρίς να περιμένουμε ακόμη και το τελευταίο νησί της Καραϊβικής να υιοθετήσει τους σχετικούς κανόνες». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι στο παρελθόν η βούληση της Ε.Ε. να κινηθεί σε αυτό το θέμα αποδείχθηκε περιορισμένη, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη δίστασαν να δώσουν πληροφορίες για φορολογούμενους πολίτες τους, ενώ δύο -το Λουξεμβούργο και η Αυστρία- εξακολουθούν να έχουν ειδικούς κανόνες για τέτοια θέματα.

Επισημαίνεται ότι η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες που δεν δίνουν σε άλλα μέλη της Ε.Ε. την ταυτότητα των Ευρωπαίων που έχουν διασυνοριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769073/ArticleNewsWorld.aspx

Οι γερμανικές τράπεζες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με έρευνες μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη χρήση φορολογικών παραδείσων από εύπορους πολίτες, προειδοποίησε η επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς Elke Koenig, σε συνέντευξή της στο Spiegel.

Η ευθυγράμμιση με τη φορολογική νομοθεσία δεν είναι ευθύνη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, τόνισε. "Ωστόσο", συμπλήρωσε, "εάν έχουμε ενδείξεις ότι ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα παραβιάζει συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία ή φιλοξενεί τέτοιες παραβιάσεις, θα το διερευνήσουμε".

Σημειώνεται ότι στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εντός της εβδομάδας κάνουν λόγο για 120.000 offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες χρησιμοποιούνται από 130.000 ιδιώτες ανά τον κόσμο.

"Πολλές από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η UBS και η Deutsche Bank, έχουν δουλέψει σκληρά για να παράσχουν στους πελάτες τους εταιρίες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και σε άλλες offshore κρυψώνες", αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769147/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: