5.4.13

Stiglitz: Αισιόδοξος για το QE σε Ιαπωνία

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ιαπωνία θα είναι πιο αποτελεσματικό από αυτό των ΗΠΑ, επειδή θα συνδυαστεί με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.

"Οι ΗΠΑ δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά. Ένας από τους λόγους που η ποσοτική χαλάρωση δεν είχε τα αναμενόμενα οφέλη είναι επειδή δεν έχουμε αντιμετωπίσει πλήρως τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό μας τομέα. Με άλλα λόγια, οι αρτηρίες έχουν φράξει" ανέφερε ο κ. Stiglitz.

"Αυτό που έχει ενδιαφέρον για την κίνηση του Kuroda είναι πως αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας. Δεν είναι ανεξάρτητη. Εκτός από νομισματική πολιτική, χρησιμοποιούν και δημοσιονομική πολιτική και αυτό που ο πρωθυπουργός ονομάζει αναπτυξιακή πολιτική και εμείς διαρθρωτική πολιτική. Και είναι αυτά τα τρία μαζί που θα είναι αποτελεσματικά" υπογράμμισε.

"Στην Ιαπωνία, ένας από τους λόγους που τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι γιατί το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα δεν λειτουργούσε καλά" ανέφερε ο κ. Stiglitz.

"Aλλά έχουν προχωρήσει λίγο πιο πέρα στην επιδιόρθωση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος. Οπότε ένας λόγος που είμαι λίγο πιο αισιόδοξος ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι αυτός. Ο άλλος είναι γιατί συνοδεύεται από ισχυρότερη δημοσιονομική δράση. Οι ΗΠΑ αντίθετα είναι σε φάση περιστολής" υπογράμμισε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769252/ArticleNewsWorld.aspx

____________________________________________

δεν είμαι σίγουρος εάν η ισχυρότερη δημοσιονομική βάση είναι η πραγματικότητα ή ευχή του Στίγκλιτζ


No comments: