5.4.13

Fitch: Η επεκτατική νομισματική πολιτική της BoJ δεν είναι πανάκεια

Η Ιαπωνία μπορεί να κερδίσει χρόνο από την επεκτατική νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στην προσπάθειά της να διορθώσει τα μακροπρόθεσμα δομικά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα μειώνοντας τις πιέσεις και ενδεχομένως ενισχύοντας το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Ωστόσο, χωρίς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παραπάνω βαθύτερων ζητημάτων, τα οφέλη πιθανότατα θα αποδειχθούν προσωρινά.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η κίνηση της κεντρικής τράπεζας αποδυνάμωσε το γεν και μείωσε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποδεικνύοντας πως η ικανότητά της στο να εκδίδει ένα από τα αποθεματικά νομίσματα παραμένει ένα ισχυρό πλεονέκτημα βοηθώντας στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Η εμπειρία στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες δείχνει, σημειώνει ο οίκος, πως η ποσοτική χαλάρωση από μόνη της δεν είναι οικονομική πανάκεια καθώς δεν μπορεί να επεκταθεί απεριόριστα.

Συνεπώς, η εφαρμογή μίας αξιόπιστης δημοσιονομικής στρατηγικής και δομικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης παραμένουν κεντρικά ζητήματα για την Ιαπωνία και την αξιολόγησή της. 

Σημειώνεται πως ο οίκος υποβάθμισε την Ιαπωνία το Μάιο του 2012 σε ΄A+΄ με αρνητικό outlook λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από το υψηλό και αυξανόμενο κρατικό χρέος.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1767755

__________________________________________

συμφωνεί με τον Σόϊμπλε!

 

No comments: