8.4.13

Bruegel: Πρόβλημα για την Ελλάδα η έλλειψη προοπτικής - Η Γερμανία δεν έχει καταλάβει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο - Θα χρειαστούν κι άλλες διασώσεις

Η απουσία προοπτικής συνιστά πρόβλημα για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ η Γερμανία δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης, προειδοποιεί ο οικονομολόγος του think thank Bruegel, Guntram B. Wolff, ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστούν κι άλλες απευθείας οικονομικές ενισχύσεις.
Κατά την άποψη του υποδιευθυντή της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι και στην Ισπανία να συμβεί ένα «πολιτικό ατύχημα», τύπου Ιταλίας: «Στη Γερμανία δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης», προειδοποιεί ο οικονομολόγος, μιλώντας στη Deutsche Welle.
Η απουσία προοπτικής συνιστά πρόβλημα για πολλούς σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Ο Wolff πιστεύει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τόσο γοργούς ρυθμούς όσο στο παρελθόν. Ο οικονομολόγος είναι πεπεισμένος ότι ένα πακέτο ενίσχυσης της ανάπτυξης στις χώρες της κρίσης δεν θα είχε νόημα και τονίζει: «Γιατί ήδη οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι αναγκασμένες να καταβάλλουν στις αγορές υψηλότερα επιτόκια. Νέα χρέη θα οδηγούσαν σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ την ίδια στιγμή συνιστούν ξεκάθαρα κίνδυνο».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας Klemens Fist, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους του ευρωπαϊκού νότου: «Είμαι υπέρ του να διατεθούν χρήματα για την καλύτερη εκπαίδευση των νέων».
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ανεργία μεταξύ των νέων που ξεπερνά σε Ισπανία και Ελλάδα το 50%, είναι ανυπόφορη κατάσταση. Ο Wolfang Frantz, πρώην επικεφαλής των σοφών της γερμανικής οικονομίας, δηλώνει ότι «η ανεργία είναι πληγή που επηρεάζει την μετέπειτα επαγγελματική πορεία των νέων με τη μορφή των περιορισμένων ευκαιριών και εισοδημάτων».
Ακόμα και αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεχθούν να συμβάλλουν σε μια οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης νέων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα χρειαστούν χρόνια μέχρι τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Ο οικονομολόγος Guntram Wolff, θεωρεί ότι στο μεσοδιάστημα ο ευρωπαϊκός νότος θα χρειαστεί απευθείας οικονομικές ενισχύσεις: «Το ζήτημα αυτό θα τεθεί κάποια χρονική στιγμή. Μια νομισματική ένωση χρειάζεται διασυνοριακούς μηχανισμούς σταθεροποίησης. Διαφορετικά η ένωση αυτή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/86079-bruegel-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B7-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

____________________________________________

 θεωρώ ότι η Γερμανία το ξέρει πολύ καλά  και επιθυμεί να καθαρίσει το τοπίο πριν υπάρξει (εάν υπάρξει) περαιτέρω ενοποίηση


No comments: