8.4.13

Ε.Ε.: Απαράδεκτο η Αυστρία να επιμένει στο τραπεζικό απόρρητο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτο το γεγονός ότι η Αυστρία αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητό της, ενώ το Λουξεμβούργο είχε δηλώσει την προηγουμένη έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
"Είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα", δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα. "Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών", επέμεινε η Τρέινορ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, "έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν", δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνται, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ έπειτα από δικαστικά αιτήματα.
Όμως το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν. "Όλες οι δηλώσεις του κ. Φρίντεν αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ ξεκάθαρες. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαφή με το Λουξεμβούργο", δήλωσε ο Τρέινορ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1768942

No comments: