21.4.13

Π. Τόμσεν: H τρόικα δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

H τρόικα «δεν είχε εγκρίνει ποτέ» τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
«Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF», σημείωσε ο κ. Τόμσεν.
Εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένος τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όσο και για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί. «Το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο», ανέφερε.
Αντίθετα, δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη φορολογική διοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ θα είναι η άσκηση περισσότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει «αίσθηση δικαιοσύνης» ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.
Αναφερόμενος στο θέμα του δημόσιου τομέα, σημείωσε ότι πρέπει να αποχωρήσει προσωπικό που δεν αποδίδει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων,  επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642889

No comments: