22.4.13

Riley (Fitch): Αντιμέτωπη με θεμελιώδεις προκλήσεις η ευρωζώνη

Αντιμέτωπη με θεμελιώδεις προκλήσεις  βρίσκεται η ευρωζώνη, με την ανάκαμψη να αποτελεί «δύσκολο γρίφο», τονίζει ο David Riley, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Fitch Ratings. Ωστόσο χαρακτηρίζει credit positive τη «χαλάρωση» των στόχων για μείωση των ελλειμμάτων.
Αντιμέτωπη με θεμελιώδεις προκλήσεις βρίσκεται η ευρωζώνη, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάκαμψη σε ευρεία βάση, προειδοποιεί ο David Riley, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Riley, δυσκολεύεται να εντοπίσει από που θα προέλθει αυτή η διασφάλιση της ανάκαμψης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η «χαλάρωση» των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη, τους καθιστά πιο ρεαλιστικούς και θα αποτελέσει «πιστωτικά θετικό» γεγονός για τις χώρες της νομισματικής ένωσης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ιταλία, ο David Riley τονίζει ότι η απουσία κυβέρνησης χωρίς την κατάλληλα εντολή, επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στην Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ευρύτερα στην περιοχή.
Επίσης, χαρακτηρίζει θετική για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, τη σύσταση μιας ευρείας κυβέρνησης συνασπισμού που θα μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα.
Για τη Βρετανία, ο David Riley τόνισε ότι το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με την πιστοληπτική της αξιολόγηση, αφορά την οικονομική ανάκαμψη.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρφετανίας σε  AA+, από AAA, προηγουμένως, διατηρώντας σταθερό το outlook.
Σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, ανέφερε ότι η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καθώς και οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα αποτελέσουν ρόλο καταλύτη για την εικόνα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων - σε διεθνές επίπεδο - κατά το 2013.
Όπως έχει τονίσει  μεταξύ άλλων ο οίκος, παρά το γεγονός πως τα 7 από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης αξιολογούνται με αρνητικό outlook, το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, κατόρθωσε να εξαγοράσει χρόνο για τις αναγκαίες μεν, επώδυνες δε, προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών.
Ωστόσο, συνεχίζει η Fitch, παρά την σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι στην κατεύθυνση σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, μεγάλες είναι οι προκλήσεις που παραμένουν για τους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύο επίπεδα.
Τα επίπεδα αυτά είναι τα εξής:
- Η ανάγκη σύστασης μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης
- Η ανάγκη διάσπασης της αυξημένης αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και τραπεζών.
"Ο πολιτικός εφησυχασμός παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος για το 2013", διαμηνύει στη νέα αυτή έκθεσή της η Fitch.
Eστιάζοντας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο οίκος προειδοποιεί πως το αδύναμο λειτουργικό περιβάλλον - μέσα στο οποίο δρουν - θα συνεχίσει πως έχει.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτει η Fitch, παραμένουν αντιμέτωπες με δύο προκλήσεις:
- Την αδυναμία των πιστωτικών τους προφίλ.
- Τη συνεχιζόμενη αδυναμία των οικονομιών των χωρών τους.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/88006-riley-fitch-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7-credit-positive-%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

No comments: