5.4.13

Γαλλία: Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων - Γερμανία: Η Γαλλία θα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα

Σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από το 1,8%, υποχώρησε σήμερα το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, κυρίως χάρη στην αγορά γαλλικού χρέους από τους ιάπωνες επενδυτές, μετά τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε νωρίτερα στο 1,716%, έναντι 1,870% που ήταν χθες κατά το κλείσιμο στη δευτερογενή αγορά. Το επιτόκιο των συγκεκριμένων ομολόγων είχε πέσει για πρώτη φορά κάτω του 2% τον Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με τον Φρεντρίκ Ντικροζέ, οικονομολόγο στην Crédit Agricole CIB, «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ιάπωνες αγοράζουν γαλλικό χρέος, μετά τα μέτρα της Τράπεζας της Ιαπωνίας», το οποίο μπορεί να οδηγήσει κι άλλους επενδυτές να στραφούν προς τα γαλλικά ομόλογα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε χθες να ενισχύσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ξεκινώντας κυρίως με την αγορά ομολόγων.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/635973

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Γερμανία σε ό,τι αφορά στο αίτημα του Παρισιού για παράταση ενός έτους στον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% το 2013, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει τον στόχο της.
«Υπάρχουν κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ισχύουν για όλους. Έγκειται στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να εξετάσει πώς θα προχωρήσει παρακάτω. Έπειτα τα μέλη του συμβουλίου της Ε.Ε. θα εξετάσουν το ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Μάρτιν Κότχαους.
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Γαλλία ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε.
Η Γαλλία παραδέχθηκε ότι δεν θα κατορθώσει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3%, σύμφωνα με τον στόχο του 2013, ζητώντας από τους ευρωπαίους εταίρους της -κυρίως τη Γερμανία- παράταση ενός έτους.
Πηγή: Reuters

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/635939

No comments: