5.4.13

Ιταλία: Μεγάλο συνασπισμό ή άμεσες εκλογές ζητεί ο Μπερλουσκόνι

Γρήγορη επιστροφή στις κάλπες εάν η Κεντροαριστερά δεν δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την Κεντροδεξιά ζήτησε ο επικεφαλής της δεύτερης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δηλώσεις του την Παρασκευή.
Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και η παράταξή του εμφανίζονται ενισχυμένοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες υπερτερούν της Κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου πολιτικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς καμία πολιτική παράταξη δεν διατηρεί απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, με την Κεντροαριστερά να ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Είναι κομβικής σημασίας να σχηματίσουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση άμεσα», σημείωσε ο κ. Μπερλουσκόνι, στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Πρόσθεσε δε ότι εάν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίσει να απορρίπτει το κάλεσμά του για σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής,  η μόνη λύση είναι η άμεση επιστροφή στις κάλπες.
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας κ. Μπερσάνι έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κάθε συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το πολιτικό μπλοκ του κ. Μπερλουσκόνι, ενώ η τρίτη σε κοινοβουλευτική δύναμη παράταξη, το αντιθεσμικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο έχει απορρίψει κάθε συνεργασία με τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα.
Δημοσκόπηση της εταιρείας SWG δίνει στην Κεντροδεξιά ποσοστό 31,4%, ενώ η Κεντροαριστερά περιορίζεται στο 29,3%. Το κίνημα του κ. Γκρίλο εμφανίζει σταθεροποίηση σε ποσοστό 25,4%.

http://www.naftemporiki.gr/story/635968



No comments: