4.4.13

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και επιτυχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα βλέπει η Morgan Stanley

Φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Morgan Stanley με σημερινή της έκθεση, με την οποία αναμένει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα πρώτα τρίμηνα του 2014 και χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ελκυστικά τα εγχώρια κρατικά ομόλογα.
Η ανάκαμψη μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως, τα στοιχεία έχουν αρχίσει να είναι λιγότερο αρνητικά, καθώς τα σοκ που έπληξαν την ελληνική οικονομία -μεταξύ των οποίων και οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ- αρχίζουν να υποχωρούν, με τις καταθέσεις των τραπεζών να εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος (σημειώνεται ότι οι επίσημες προβλέψεις της τρόικας κάνουν λόγο για ύφεση 4,2%, αλλά οι περισσότεροι από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ ακόμα και κατά 6%). Στις αρχές του 2014, η οικονομία θα αρχίσει να εμφανίζει ήπια, αλλά θετική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, με τη χρονιά να κλείνει με μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ.
Το χάσμα της ανταγωνιστικότητας κλείνει, σημειώνει η Morgan Stanley και πλέον, καθώς το εργατικό κόστος θα μειώνεται περαιτέρω, το κίνητρο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θα υφίσταται πια.
Ο οίκος εκφράζει, επίσης, αισιοδοξία και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εφόσον η πολιτική κατάσταση επιδεινωθεί, τότε η διάρκεια της ύφεσης θα είναι μεγαλύτερη, εκτιμά, όμως, προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη θα στεφθούν από επιτυχία, οδηγώντας στην εκταμίευση της δόσης των δανείων διάσωσης.
“Δύσκολες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά βρέθηκαν λύσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο κινήσεων για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επιτυχώς και να διασφαλιστεί η δόση των δανείων”, αναφέρουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και θα το διατηρήσει στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μόλυνσης από την Κύπρο, η Morgan Stanley θεωρεί ότι αυτοί είναι περιορισμένοι. Η συνολική έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο είναι μικρότερη του 5% του ενεργητικού, επισημαίνει.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ελκυστικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η δική της στάση απέναντι στην Ελλάδα είναι πιο θετική σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.  Ακόμα και στην περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με κούρεμα 53,5% στα δάνεια του επίσημου τομέα και αντίστοιχη ζημιά για τον ιδιωτικό τομέα, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να φτάσουν στο 42,5%, υπολογίζει. Εάν αναδιαρθρωθούν μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα, τότε, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να φτάσουν στο 57%.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, τότε, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να φτάσουν στο 52,5% έως τα τέλη του έτους.

http://www.newmoney.gr/article/7958/epistrofi-stin-anaptyxi-2014-kai-epityheis-diapragmateyseis-me-tin-troika-vlepei-i

No comments: